IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Рафаеле Маркети: Глобализацията трябва да бъде направлявана

Балансът между политици и бизнес елит ще доведе до икономически ползи, съветва политологът, редовен професор в LUISS "Гуидо Карли" Рим

20:58 | 28.04.21 г.
Проф. Рафаеле Маркети: Глобализацията трябва да бъде направлявана

Глобализацията трябва да бъде направлявана, за да доведе до икономически ползи. Това заяви проф. Рафаеле Маркети, политолог, заместник ректор на отдела за интернационализация и редовен професор в LUISS "Гуидо Карли" Рим, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ефектите от глобализацията са разнопосочни. От една страна, тя задълбочи неравенствата вътре в държавите, но от друга страна намали неравенствата между страните. Бедността намаля с безпрецедентни темпове, особено в Индия и Китай. Въпреки това в Западна Европа глобализацията доведе до появата на популистки движения", посочи той.

Проф. Рафаеле Маркети предупреди, че ако има прекалено много за глобализация, това ще има негативни последствия. „В бъдеще трябва да постигнем баланс между нея и силните икономически лидери. Твърде дълго икономиката беше оставена в ръцете на бизнес общностите. Политическите групи имаха прекалено слаб глас", смята той.

Политологът засегна темата за удължаването на падежа на дълга на Италия до края на годината.

"Както за Италия, така и за всяка друга държава в момента е труден период поради тежката икономическа криза. Страната ни има висок дълг за това беше от много голямо значение да се договори удължаването му до края на 2021 г., докато бъдат усвоени допълнителни средства, идващи от Брюксел, които да помогнат за възстановяване на икономиката", коментира проф. Рафаеле Маркети.

От думите му стана ясно, че международната ситуация няма да остане стабилна в бъдеще.

"Нараства напрежението между САЩ и Китай, както и между Русия и Европейския съюз. Постигането на консенсус по важни проблеми остава трудна задача. Трябва да се постигне макроикономическо споразумение по търговските въпроси между Запада и Китай. Само така може да се възстанови доверието", е мнението на политолога.

Друга тема от разговора в студиото беше свързана с предстоящата среща на Г-20, на която Италия е председател.

"Преди всичко Г-20 е форум. Първите разговори на ниво Г-20 започнаха след финансовата криза от 2008 г. Форумът е много важно място за дискусии. Тази година основният фокус ще бъде върху икономическата и здравна криза", информира проф. Рафаеле Маркети.

Той напомни, че Италия е член на няколко международни организации.

"Дневният ред на Г-20 в Италия се върти около три основни думи: хора, планета и благоденствие. Хората отразяват дълбоката социална криза вследствие на пандемията. Необходимо е да се фокусираме върху другите две теми – благоденствие, което означава възстановяване на икономическия растеж чрез дигитализация, и планета, което се свързана с проблеми с устойчивостта", каза италианският професор.

Той коментира и темата за глобалния минимален корпоративен данък.

"Италия подкрепя глобалния минимален корпоративен данък, тъй като тя е една от държавите, които страдат от конкурентното предимство на страните данъчни убежища. В рамките на ЕС това е много важна дискусия", е мнението на проф. Рафаеле Маркети.

Как международните отношения ще се отразят на възможните сценарии за държавите? В какви посоки тече глобалното политическо мислене?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още