IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федерални агенти претърсиха апартамента на Руди Джулиани

Причина е разследването на украинската връзка по време на предизборната кампания през 2020 г.

10:16 | 29.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Апартаментът на Руди Джулиани в Манхатън е бил претърсен от федерални агенти в сряда. Те са изпълнявали заповед за събиране на доказателства, включително електронни устройства, от бившия кмет на Ню Йорк и адвокат на предишния президент Доналд Тръмп, съобщават запознати източници за Bloomberg.

Федералната прокуратура в Манхатън разследва Джулиани за участие в опитите да се очерни тогава кандидат-президента Джо Байдън за връзката си с Украйна преди изборите през 2020 г. Изпълнението на заповед за претърсване се приема като извънреден ход на прокуратурата срещу адвокат, камо ли срещу адвокат на бивш президент, и може да се приеме като повратен момент в продължителното разследване.

Прокуратурата се опитваше да получи зелена светлина за заповедта срещу Джулиани в продължение на месеци, но от министерството на правосъдието отказваха да я одобрят по времето на администрацията на Тръмп по няколко причини, включително заради наближаващите президентски избори и оспорването на резултатите им, посочват източници.

Джулиани бе основният адвокат на Тръмп по обвиненията, че победата на Байдън се дължи на мащабна изборна измама.

При новата администрация от министерството на правосъдието дадоха одобрение за претърсването през последните седмици, посочва източникът.

В изявление Роберто Костело – адвокатът на Джулиани, отрече клиентът му да е извършил престъпление и определи одобрението на заповедта като политически мотивирано.

По думите на Костело той и Джулиани са се обръщали два пъти да към прокуратурата в Манхатън през последните две години в опит да обсъдят разследвания въпрос, но разговори така и не е имало. Също така той посочи, че конфискуваната електроника съдържа материали, които влизат в графата клиентска тайна.

Настояването на Тръмп Украйна да започне разследване срещу Байдън доведе до първият опит за импийчмънт срещу президента, въпреки че по-късно той бе оправдан от контролирания от републиканците Сенат.

Въпреки че бе личен адвокат на Тръмп, Джулиани продължи да поддържа и частния си консултантски бизнес, продавайки услуги на чуждестранни лидери, включително на влиятелни клиенти в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
то кво има да очерняш бате и малките деца знаят, че некролого купи на сино си тръбите на Укрия т.е. си ги взе щот там му е бащиния доказателства от лаптопа на сино, това е и една от причините да не искат С.Паток 2 щот ф момента газ по укринската тръба йок и на некролога му се пука тикватa, той вече и без тва е забрайл и не знае къде се намира деменцията тъй че газ руски подкупи и парички нема види повече ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още