IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиан Попов: Парите от Плана за възстановяване трябва да привлекат инвестиции

Огромна грешка е да не ползваме 9 млрд. лева заемен ресурс, коментира съветникът в Европейската климатична фондация

11:44 | 29.04.21 г.
Юлиан Попов: Парите от Плана за възстановяване трябва да привлекат инвестиции

„Цялата прозрачност около обсъждането на Националния план показа, че България не просто като правителство, но и като обществени организации, научни звена и университети, няма достатъчния капацитет за развитие на подобен план", смята той.

Юлиан Попов е на мнение, че тази прозрачност обаче въвлече много други организации на работодатели и синдикати в задълбочено изследване на плана.

„Сега, макар и да му липсва известна стратегическа острота, планът е значително подобрен и съдържа много добри измерения", посочи гостът. „Липсва, разбира се, именно този елемент на лостовост и на катализиране на допълнителни средства, които впоследствие могат да бъдат добавени, както и остротата по отношение не само на образованието, но и на образоваността на всички поколения", посочи той.

Юлиан Попов е категоричен, че е правилно планът в сегашния му вид да бъде изпратен за Брюксел.

Той увери, че трансформирането и добавяне на различни направления не представлява проблем.

„Този тип планове не означават в никакъв случай какво Брюксел иска от нас  - Брюксел поставя някакви правила, но зависи изцяло от нас как ние ще ги приложим. С депозирането на плана в Европейската комисия трябва да започне отново един отворен процес на уговаряне на детайли и специален фокус върху това как заложените проекти могат да мобилизират инвестиции", обясни Юлиан Попов.

По думите му 12-те милиарда евро могат да мобилизират огромни инвестиции на тройна-четворна стойност от първоначалните средства. „Също така могат да отместят икономическото развитие на България и да му добавят 2% растеж в средносрочен план, което да се превърне в устойчив и постоянен ръст“, прогнозира експертът.

Той напомни, че теорията на тези планове е парите да бъдат изхарчени. „Ние постоянно говорим за реформи, но основната идея на тези планове е да се хвърлят парите в икономиката. Въпросът е дали, хвърляйки парите в икономиката, което не е лошо нещо от гледна точка на този подход, бихме могли да направим и още нещо. Отговорът е положителен", коментира гостът.

Той потвърди, че санирането също може да раздвижи икономиката като мобилизира огромен ресурс.

В разговора беше засегната и темата за допълнителните 9 млрд. лева заемен ресурс, до които България има достъп, но в Националния план за възстановяване и устойчивост не съществуват стъпки и проекти в посока на ползване на тези средства.

„Това е огромна грешка, която не е само на правителството, а и на цялото общество. Ние сме изключително внимателни към заеми и бюджетни разходи, но също така не сме подготвени за подобни амбициозни проекти", категоричен е Юлиан Попов и се надява да има повече проекти за енергийна ефективност, бързи влакови линии.

Той се надява, че ще излезем от „икономика на бурканите с парите за черни дни, заровени в градината“.

„Не трябва да се страхуваме да посегнем към тези пари и заеми, както и към сегашните големи спестявания на българина и бъдещи такива от енергийната ефективност", съветва експертът. „В момента България се намира в абсолютно уникална ситуация, в която разполага с невероятно голям паричен ресурс, но той не се харчи", допълва той

В политическа криза ли е страната? Защо Юлиан Попов е разочарован от политическите партии в парламента? Къде да са насочени реформите в България? Какви са плановете на лидерите  на света след виртуалната климатична среща между първите на САЩ, Китай и Русия? Какви ще са последствията след като Европейският парламент ратифицира търговското споразумение с Лондон?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още