IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нужна ли е актуализация на бюджета?

Ако се спрат 50-те лева за пенсионерите, няма да се наложи ревизия на разчетите, твърди Георги Ганев

11:50 | 29.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Икономически ситуацията в България и света не е добра, но това се дължи основно на коронакризата. Дали е нужна актуализация на бюджета за тази година, зависи изключително от това как ще се развие кризата. Това коментира пред БНТ председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и депутат от "Демократична България" Георги Ганев.

Според него ако няма следваща вълна, е възможно с разумно управление на бюджета, както е заложен в сегашната рамка, да се изкара до края на годината. Ако се спрат 50-те лева за пенсионерите, няма да се наложи ревизия на бюджета. Това товари бюджета с 1,3 млрд. лв., уточни още Ганев. 

По думите му икономиката отбеляза спад, но домакинското потребление държи определено ниво. „Туризмът и транспортът също отчитат сериозни намаления. Държавата харчи повече заради мерките за здравеопазването, по-голямата част се дължи на увеличените заплати в публичния сектор и пенсиите и добавките, те натоварват бюджета“, каза финансистът. Той уточни, че инициативата за промяна на бюджета трябва да дойде от Министерския съвет. Ако няма такова предложение, не може да се пипа законът за бюджета.

„Колегите, които искат актуализация сега, са внесли редица законопроекти, които предвиждат допълни разходи. Заради това са и настояванията за актуализация“, каза още Ганев.

Да не забравяме, че има и план за теглене на нови заеми, напомни Ганев и допълни, че ако се отива към служебно правителство, това ще е в средата на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още