IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се развиват бизнес имотите в Европа през 2021 г.?

Различията в инерцията в четирите основни имотни сектора ще се запазят през тази година

16:12 | 02.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Очакваното възстановяване на икономическата дейност в Европа ще предостави по-голяма подкрепа на пазарите на бизнес имоти, показва изследване на Edmond de Rothschild Economic Research, цитирано от онлайн изданието Property-magazine.eu.

Някои от основните тенденции от началото на кризата ще се запазят и през 2021 г. с различия в инерцията между четирите основни сектора на недвижимите имоти – наемни жилища, търговски площи, офиси, индустриални и логистични имоти.

През 2020 г. последиците от пандемията варираха значително между секторите на бизнес имотите в Европа. Цената на търговските площи намаля рязко, тъй като те бяха най-тежко пострадалият сектор. Към края на 2020 г. търговските площи все още не бяха започнали възстановяване противно на останалите сектори. Цените в офис сектора също намаляха, тъй като той е най-зависим от икономическия цикъл.

За сметка на това индустриалните и логистични имоти се възползваха от кризата, като дори засилиха тенденции, започнали няколко години по-рано. Цените на жилищните имоти под наем продължиха да растат през 2020 г. Очаква се инерцията в четирите основни сектора на недвижимите имоти да остане различна и през тази година.

Очаква се търсенето на имоти под наем да остане стабилно, въпреки че строителството беше нарушено в редица страни, забавяйки появата на нови активи на пазара. Близките периферии на градските центрове крият по-голям потенциал, а тенденцията търсенето да е насочено към по-големи активи се очаква да продължи. Според прогнозите цените ще продължат да растат, но с по-умерен темп. На национално ниво най-силен се очаква да е растежът в Германия и Холандия, а британският пазар също може да изненада с ръст.

Търсенето на офиси и техните цени вероятно ще се засилят с очакваното подобряване на икономиката. Структурни промени в търсенето, дължащи се основно на възможностите за работа от разстояние през миналата година, и потенциалните регулации, които може да последват пандемията, биха били от полза за активите с най-високо качество и най-добро оборудване.

Най-централните локации ще продължат да привличат инвеститори, но потенциалът за ръст на цените ще бъде най-голям в добре обслужвани периферни зони. Ръстът на цените обаче ще остане умерен. Очаква се ситуацията да е по-благоприятна във Великобритания, Швейцария и Франция, отколкото в Германия, Холандия и особено Италия.

След трудна 2020 г. секторът на търговските площи се очаква да остане потиснат, но нов спад на цените изглежда малко вероятен. Възможно е да започнат да се появяват благоприятни възможности, особено сред площи, възползващи се от привличането на дейности, инфраструктура и услуги, които изискват клиентите и потребителите да отиват лично или където собствениците на площите предлагат отстъпки. Ситуацията в Швейцария се очаква да е най-благоприятна.

Според прогнозите индустриалният и логистичен сектор ще постигне силен растеж и през 2021 г., въпреки че темпът на нарастване на цените няма да е толкова впечатляващ като през 2020 г. Целият сектор трябва да се възползва от желанието за засилване на контрола върху доставките и разпределителните вериги в Европа. Леката индустрия и градските логистични имотни сегменти ще продължат да се възползват от тенденцията за ръст на електронната търговия.

Най-силен се очаква да е растежът в Германия и Холандия, докато във Великобритания секторът ще донесе добри изненади.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още