IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС още не говори за това как ще изплаща общия си дълг

Плановете за нови данъци, по-високи вноски в бюджета на блока и свиване на разходите срещат съпротива

14:02 | 30.04.21 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Няма такова нещо като безплатен обяд, особено що се касае за фонда за възстановяване на Европейския съюз (ЕС) от коронакризата на стойност 750 млрд. евро.

Миналия юли лидерите на ЕС се споразумяха за емитиране на общ дълг за стотици милиарди евро и удобно избягваха дискусията за това как ще бъде изплатена тази сума. Сега страните представят своите национални планове за възстановяване, в които обясняват как ще харчат парите, които им се полагат по плана, като настояват за бързо одобрение, за да се получат средствата. Изплащането на дълга обаче пак не е в дневния ред, пише онлайн изданието Politico.

Това вероятно скоро ще се промени, тъй като Европейската комисия (ЕК) подготвя предложение за събиране на множество нови налози на ниво ЕС, за да се върнат стотиците милиарди през следващите три десетилетия.

Размерът на Фонда за възстановяване и устойчивост на ЕС беше договорен на 750 млрд. евро по цените за 2018 г. в рамките на бюджетни преговори. Това е около 800 млрд. евро в текущи цени. Постигането на споразумение за сложни нови данъци няма да бъде никак лесно и ще доведе до вероятно дългогодишни преговори както на равнище ЕС, така и на международно ниво.

„Всички държави членки имат различни възгледи и различни подходи“, признава еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан. „Затова предложението (за нови данъци) трябва да бъде балансирано, което накрая да бъде прието от всички държави-членки“, допълва той.

Ако натискът за нови налози не успее да постигне консенсус, резервните опции - да се изплащат безвъзмездни средства през годините чрез увеличени изплащания към бюджета на ЕС или да се съкрати бюджетът, биха били много неприятни за много страни.

Миналото лято националните лидери призоваха Комисията да предложи нови източници на приходи като начин за изплащане на дълга.

„Политически съм доста скептичен, че страните членки ще имат голям апетит да предоставят значителни данъчни ресурси на ниво ЕС", каза Гунтрам Волф, директор на мозъчния тръст Bruegel.

Комисията казва, че предпочитаният от нея вариант за изплащане на над 400-те млрд. евро грантове плюс разходи за лихви е събирането на нови данъци, известни още като „собствени ресурси“. Другата част от фонда за възстановяване, до 386 млрд. евро заеми, трябва да бъде изплатена от страните от ЕС.

„Нашата цел е да направим още тази година предложение в необходимия мащаб, около 15 млрд. евро годишно“, коментира Йоханес Хан наскоро. Според Комисията тази сума би трябвало да е достатъчна за изплащане на заемите до 2058 г.

Комисията работи по предложение за три нови налога, които планира да представи до края на юни. Предложението вероятно ще включва разширяване на схемата за търговия с въглерод в блока, механизъм за регулиране на въглеродните граници и цифров данък. Всеки от тях обаче идва с потенциални клопки.

Предлаганото разширяване на системата за търговия с емисии се очаква да донесе около 10 млрд. евро годишно, изчисляват от ЕК. Това обаче среща съпротивата на т редица страни, вариращи от Полша до Португалия, на фона на притесненията, че ще увеличи разходите за промишлеността и домакинствата. Въпреки съпротивата, това е най-вероятният данък, който европейските власти ще приемат.

Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Biso
преди 2 години
А какво ще прави ЕС ако тези стотици милиарди евро не доведот до ръст на БВП, покачване на конкурентноспособността, иновации и т.н.?Италия предвижда 248 милиарда евро за преструктуриране на икономиката си (дигитализация, иновации, култура, инфраструктура, устойчива мобилност, образование, наука и здравеопазване - отделно за Южна Италия са предвидени над 80 милиарда евро. Ще има важни инвестиции за младите хора в трудовата заетост и за закупуване на жилище. Като цяло планът, който включва и редица реформи в обществената администрация, фискалната политика и правосъдието, е епохална крачка за Италия за излизане от кризата предизвикана от пандемията. ). (Тук се намеква, че преди пандемията Италия е процъфтяваща държава с иновативна икономика и ефективна и оптимизирана държавна администрация.)Аз бих се обзаложил, че след 5-6 години тези средства ще са похарчени без никаква съществена и видима полза и Италия ще буде в същото окаяно положение както сега или както беше преди година и половина. Малък пример в какво състояние е Италия и колко е капацитета й:През 2017 г. Италия е в процес на изпълнение на 647 инфраструктурни проекта, но към днешна дата (април 2021) две трети от тях не са завършени дори наполовина. (В тази връзка, припомням други примери в Европа: строежа на летището до Берлин, което изостана от графика с 8 (осем) години и първоначалния бюджет беше увеличен почти три пъти; проекта на Арева и Сименс в Норвегия за изграждане на ядрен реактор - проекта изостава с 11 (единадесет) години и първоначалния бюдже е нараснал почти три пъти. )За да има някакъв шанс за успех, правителството на Драги трябва да модернизира държавата. Не един път обширната публична администрация в страната се е оказвала голяма спънка за няколко премиери. В административния сектор работят около 3 милиона души.Липсата на реформи е една от причините Италия да се класира на 58-о място от 190 страни в проучването на Световната банка Правене на бизнес. Страната заема мрачната 97-*** позиция за осигуряване на разрешителни за строеж, 98-*** за стартиране на бизнес, 122-ра при изпълнение на договори и 128-*** за данъчните правила.Марио Драги иска да наеме повече висшисти с диплома в публичната администрация, завършили в чужбина, и да накара университетите, професионалните служби и частния сектор да помогнат на икономика, която така и не успя да се възстанови от финансовата криза през 2008 г.https://***.bloombergtv.bg/a/8-***-ot-sveta/91160-mario-dragi-e-shansat-na-italiya-za-promyana
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
Sandy
преди 2 години
Тия, които теглиха лесни кредити и купуваха жилища така, все едно си купуват една вафла, те ще платят цената, като ще лежат по корем и реват като магарета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Зависи кой точно е собственик на дълга на ЕС и какви са неговите виждания.Иначе нали еврото е собственост на ЕС, печатницата е в Европа, обезпеченията и правата за тираж също...А другият вариант е да последват примера на препъващият се Джо - да напечатат 2-3 чисто нови трилиона и да ги вложат в инфраструктура, строежи и развиване на нови технологии. Разправя се че водело до чудеса и оправяло абсолютно всички обществени проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
deaf
преди 2 години
Кредиторът няма да се излъже и да вземе по-малко пари от длъжника си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
deaf
преди 2 години
Обезценяване на кое?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Да рефинансирш при сегашните лихви, също е обезценяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Богатите или наглите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Богатите държави не изплащат дълговете си.Или ги рефинансират, или ги обезценят посредством инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Приватизиране на печалбите и национализиране на загубите.Демоктатично и правоверно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още