IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът намали ЦИК, целият състав ще се назначава от президента

Депутатите одобриха на второ четене поправки в Изборния кодекс

14:16 | 29.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) се редуцира до 15 души, решиха депутатите с одобрените на второ четене поправки в Изборния кодекс, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението е на „Има такъв народ“, а в зала получи подкрепа със 155 гласа „за“, 72 „против“ и 2 „въздържал се“.

Съгласно новите текстове председателят, заместник-председател, секретарят ще се предлагат от политическите партии, но целият състав на ЦИК ще се назначава с указ на президента след проведени от него публични консултации и процедура, определени от държавния глава. 

Според досега действащия текст специализираният орган се състои от 18 членове и председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избираха от Народното събрание.

Срещу промените твърдо възразиха от ГЕРБ/СДС. Според Даниел Митов тези предложения на мнозинството поставят под въпрос легитимността на следващите избори.

„Как така, когато давате в ръцете на президента правомощието да назначава ЦИК, ще осигурите прилагането на тези принципи - безпристрастност, прозрачност и независимост?, попита той от парламентарната трибуна.

Председателят на парламента и депутат от ИТН Ива Митева защити поправките, които е внесла, с уверението, че цялата процедура ще бъде прозрачна и президентът ще действа съгласно зададени условия. „Президентът не може да вземе решение извън това, което му предложат парламентарно представените партии и коалиции, той действа в условия на абсолютно обвързана компетентност“, обясни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
пасъм
преди 2 години
ЦИК могат ли да махнат номерата от бюлетината :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
идеално, следващите избори ще бъдат поне с една идея по честни ... ако ще друго да не напавят в тоя Парламент, пак е повече в сравнение с предишния за 4г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още