IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансформацията на Марин льо Пен тревожи съюзниците на Макрон

Изглежда, че лидерката на крайната десница е научила уроците от поражението си на предишните президентски избори във Франция

16:48 | 29.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Съюзниците на френския президент Еманюел Макрон говорят от месеци за предполагаемата некомпетентност на крайнодесния лидер Марин льо Пен, но започват и да се безпокоят, пише Bloomberg.

В момент, когато традиционните партии във Франция изпитват затруднения, правителството на Макрон определи Льо Пен за негова основна конкурентка, включително за президентските избори догодина. Той очаква, че рано или късно гаф на Льо Пен ще разкрие противоречивите възгледи, които тя споделяше в миналото. Обръщайки се надясно в търсене на повече умерени гласове, сметките показват, че Макрон ще победи Льо Пен с лекота.

Тя се натъкна на потенциална неприятност този месец, когато група пенсионирани генерали предупреди Макрон, че рискува военна намеса, ако не предприеме по-твърди действия срещу престъпността. Това е линия, която се харесва на нейните избиратели, но може да разтревожи хората с по-умерени възгледи, които Льо Пен трябва да спечели.

Изглежда, че тя е научила уроците от поражението си на предишните президентски избори, когато Макрон извади на показ незнанието ú на политически подробности и идеите ú за излизане от еврозоната, които не отговаряха на възгледите на повечето избиратели. След като работи за смекчаване на имиджа си, тя спечели подкрепа сред жените, младите хора и дори според политолога Уго Палета сред хомосексуалистите и евреите. Неотдавнашно допитване показа, че преднината на Макрон се стопява.

Рискът от победа на Льо Пен е реален, казва Клеман Бон, френски държавен секретар по европейските въпроси. Той допълва, че битката между Льо Пен и Макрон отразява „големия идеологически дебат на нашето време“.

Неотдавнашно допитване, проведено след убийството миналата седмица на полицай, показа, че популярността на Льо Пен е нараснал с 8 пункта до 34%, а тази на президента гравитира около 35%. Само бившият премиер на Макрон Едуар Филип я изпреварва в допитването, в което анкетираните са били попитани коя политическа фигура искат да играе значима роля в страната в бъдеще.

Ако Льо Пен победи Макрон, който се самопровъзгласи за защитник на европейския проект, това би било шок за ЕС подобно на победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ и гласуването за Brexit през 2016 г. Въоръжена с вето по повечето инициативи на ЕС, тя може да доведе до рязко блокиране на работата на блока. И макар че все още не е обявила подробен план за вътрешната си политика, Льо Пен вероятно ще отговори на гнева на избирателите с по-ниско образование, които се противопоставиха на усилията на президента за подкрепящи пазара реформи.

Политологът от Гренобъл Кристоф Буйо казва, че в „най-мрачния сценарий“ победа на Льо Пен може да бъде последвана от безредици и постепенно насочване към авторитаризъм, като имигрантите и мюсюлманите ще бъдат сред първите жертви.

„Нормализацията на Льо Пен не означава, че тя няма да предизвика хаос, ако бъде избрана“, смята Антонио Барозо, политически анализатор в института Teneo в Лондон.

Когато Льо Пен пое ръководството на партията си през 2011 г. от баща си, тя очерта амбициозен проект да я превърне в традиционна партия, засилвайки усилията си след загубата си от Макрон през 2017 г.

Членовете на партията не могат да правят расистки коментари в социалните мрежи, а тези от тях, които не проявяват предпазливост, са изключвани. Два пъти в седмицата група съветници, известна като „Хорациите“, я информира за текущите дела, за да гарантира, че няма да се повтори ужасяващото й представяне по време на дебатите при последната предизборна кампания.

По време на представяне в праймтайма на телевизията през март Льо Пен говори два часа и половина за климатичните политики и феминизма, заяви, че вече не иска страната й да напуска ЕС, а само да го поправи, обсъди посткейнсианската парична теория и цитира данни за държавния дълг и безработицата.

Преди време тя разкритикува предишно правителство за признаването на ролята на военновременното правителство във Виши в Холокоста и сравни мюсюлманите, които се молят на улицата, с нацистката окупация. Но в отговор на въпрос за историята на партията ú с ксенофобски и расистки коментари тя заяви без колебание: „Нямам негативни чувства към чужденците, никаква омраза, никакъв страх“.

След като генералите публикуваха отвореното си писмо до Макрон, призовавайки по същество за размирици, тя продължи да се придържа към добре пресметнатата линия, за да запази основната си подкрепа, без да плаши по-умерените избиратели. Льо Пен заяви, че е съгласна с анализа им на проблемите във Франция, но допълни, че решението на растящата престъпност и несигурността се намира „в политически проект, одобрен от французите“.

Някои членове на правителството на Макрон смятат, че тя трябва да бъде дисквалифицирана от президентската надпревара. Премиерът Жан Кастекс заяви, че писмото „щеше да е незначително, ако нямаше опит за политическото му използване“. Франция Франция

Предизборната кампания ще засили вниманието към потенциални слабости на Льо Пен, а Макрон може да получи тласък от ускоряване на ваксинационната кампания. Франция разпределя почти 400 хил. дози на ден и президентът се готви да очертае курс на излизане от блокадата тази седмица.

Льо Пен все още трябва да доказва, че може да управлява втората по големина икономика в ЕС, а следващият френски президент ще наследи страна, в която бизнесът и семействата пострадаха от коронавирусната пандемия, а държавният дълг се доближава до 120% от БВП. Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката няма да се върне на нивата си преди пандемията до 2022 г. и вече призова за план за намаляване на заемите. Въпросът за реформирането на френската пенсионна система, с който Макрон се бореше преди COVID, отново ще излезе на дневен ред.

Дори съветниците на Льо Пен признават, че тя трябва да свърши определена работа, за да убеди избирателите, че има план за справяне с тези предизвикателства. А нейната партия се бори за необходимите ресурси за очертаване на подробна политика.

Френските банки не са склонни да предоставят средства на задлъжнялата й партия и тя няма експерти, които да работят по програмата ú. Представители на „Национален сбор“ казват, че всеки, който се присъединява към икономическия им екип, е се излага на заплахи, като най-малко един човек е бил принуден да напусне работата си за голяма френска компания, след като го е направил. Франция Франция

В отговор на въпрос по-рано този месец дали Льо Пен може да победи Макрон, един министър направи гримаса и заяви, че националистката няма никакъв шанс да спечели и настоя, че Франция е егалитарна и прогресивна страна.

Партията на Льо Пен смята, че тя ще спечели. Жан-Пол Гаро, член на Европейския парламент и магистрат, който съветва Льо Пен по правни въпроси, казва, че се убедил, когато я гледал по телевизията през март.

„Нашата работа е да покажем, че не сме партия от фашисти и екстремисти. Тази еволюция ни води към победа“, отбелязва Гаро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Божкей, това ли ви тревожи?А, че в Киев кметството спонсорира нацистки марш в памет на SS дивизията Галиция ?!А ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още