IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се удължаване на срока за техническите паспорти на сградите до края на 2024 г.

Под 1% от сградите разполагат с документа, показват данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър

16:25 | 29.04.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предлага крайният срок за изготвянето на техническите паспорти на старите сгради да се удължи с още две години – до края на 2024 г.

Предложенията за промени в наредба №5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg.

Крайният срок за обсъждането е 31 май.

Досега сроковете за изготвяне на технически паспорти са променяни три пъти, като основните мотиви за това са свързани с липсата на средства за съставянето на технически паспорти за съществуващи строежи, посочва вносителят.

Това е и основният мотив за новото отлагане.

„Основна причина за това са множеството публикации и коментари в пресата и запитвания от граждани през последната половин година, които споделят, че в условия на висока степен на несигурност, породена от пандемията от COVID-19 и от извънредните последици от нея, няма да могат да се справят времево и финансово с крайния срок за съставяне на технически паспорти, който в действащата наредба е до 2022 г.“, посочва се в мотивите.

Данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър към месец април 2021 г. Показват, че в Кадастралната карта и кадастралните регистри са регистрирани общо 2 763 240 на брой нови и съществуващи сгради, за 10 803 бр. (0,39%) от които има предоставени копия на техническите им паспорти.  

Към края на 2020 г. броят на обновените съществуващи жилищни сгради с технически паспорти е малко над 2200, което в относителен дял е под 0,11 %. До 2050 г. се предвижда да бъдат обновени 60% от жилищния сграден фонд и близо 17% от нежилищния, като площта на обновените сгради от целия сграден фонд се очаква да бъде над 45%, съгласно стратегията за обновяването на сградния фонд.

С отлагането на срока от МРРБ казват, че ще се дадат повече възможности на общините да организират информационни и разяснителни кампании за смисъла и ползите на техническите паспорти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
рекетът се отлага ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още