IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са пречките пред зеления преход в България?

Липсата на консенсус сред политиците е сериозна пречка, смята Мария Трифонова, преподавател в Софийския университет

17:56 | 29.04.21 г.
Кои са пречките пред зеления преход в България?

Зеленият преход в България е възможен при решаване на проблема с източника на енергия и постигане на консенсус сред политиците. Това стана ясно от разговора с Мария Трифонова, преподавател в Софийския университет и гост-изследовател в Европейски съвет за външна политика, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ú в България има разделение между политиците и представителите на бизнеса – липсва консенсус, който да обедини политическите сили, а за бизнеса нуждата от реформа е ясна. Очаква се политиците да зададат тона за срока, условията и т.н.

„Трябва да решим проблема с основния източник на енергия и да се осигури достъп до горива, които са нисковъглеродни“, посочи гостът. 

Трифонова добави че, в България има потенциал за развитие на зелени иновации.

„Основният проблем за решаване е как да стигнем до въглеродно неутрална икономика до средата на века. Много е важно ЕС да има ясна позиция кои технологии могат да бъдат считани за въглеродно неутрални“, коментира тя.

Мария Трифонова обясни, че на ниво ЕС липсата на стратегия буди притеснение и в компаниите, и в инвеститорите. Тя цитира проучване, проведено през януари и февруари във всичките 27 столици на ЕС, което показва, че зеленият преход е сложен и многопластов процес, който буди притеснение във всички държави.

„11 държави се притесняват за повишаване на безработицата и съпротива от страна на бизнеса, а 15 държави изразят притеснение за повишаване на разходите за енергия. В 21 държави няма съгласие как да се постигне неутралност“, посочи Трифонова.

Целия разговор може да видите във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още