IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 посреща силната порция отчети на нов връх*

Четвъртък е и най-натовареният ден от сезона, като приблизително 11% от компаниите в S&P 500 трябва да предоставят тримесечни данни

17:52 | 29.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

S&P 500 постигна нов рекорд в началото на сесията на Wall Street след силните корпоративни отчети на две от най-големите технологични компании – Apple и Facebook.

Индексът на сините чипове Dow Jones прибавя близо 85 пункта, докато S&P 500 нараства с 0,52% и постигна нов рекорд. Технологичният Nasdaq Composite записва ръст с 0,35%, след силното представяне на технологичния сектор. Акциите на Amazon и Alphabet поскъпват съответно с 0,9% и 1,1%.

Инвеститорите приемат с оптимизъм силните резултати, както на производителя на iPhone Apple, така и на социалната платформа Facebook.

Apple обяви, че продажбите са скочили с 54% през тримесечието, като всяка категория продукти отчита двуцифрен ръст. Компанията също така заяви, че ще увеличи дивидента си със 7% и разреши увеличение от 90 млрд. долара на съществуващата програма за обратно изкупуване на акции. Книжата на Apple поскъпнаха с 0,6%.

Приходите на Facebook са се увеличили с 48%, подкрепени от повишаващите се цени за реклами, изпращайки акциите нагоре с цели 6,5% и достигайки рекордно високи стойности. Акциите на Qualcomm поскъпнаха с 4%, след като отчетоха 52% ръст в приходите.

Круизните компании също записват повишения след новината, че плаванията от американските пристанища могат да започнат в средата на юли. Акциите на Carnival и Norwegian поскъпнаха съответно с 1,6% и 3,4%.

„Тенденцията остава положителна“, каза Кийт Лернър, главен пазарен стратег в Truist. „Но ние очакваме трудна среда за пазарите, тъй като напрежението ще продължи да съществува, разкъсано между по-добрия икономически растеж и перспективите за възстановяване спрямо потенциала за по-високи данъци и повишаване на лихвените проценти, докато икономиката се нормализира", добави той.

В четвъртък президентът Джо Байдън отбеляза 100 дни на поста. В сряда вечерта той направи първото си обръщение към Конгреса, където представи плановете си, включващи инфраструктурна реформа за 2 трилиона долара, както и новия план за семействата, децата и студентите за 1,8 трилиона долара.

Четвъртък е и най-натовареният ден от сезона на тримесечните отчети, като приблизително 11% от компаниите в S&P 500 трябва да предоставят данни.

McDonald’s публикува резултатите си преди началото на борсовата сесия и обяви пред инвеститорите, че продажбите ú най-накрая са надхвърлили нивата преди пандемията. Компанията, която е част от Dow, също повиши перспективите си за ръст на продажбите.

Caterpillar надмина очакванията, но се търгува с леки понижения, докато Merck загуби 3% след разочароващи резултати. Amazon, Gilead Sciences, Twitter, US Steel и Western Digital ще публикуват резултати след приключването на сесията.

Икономическите данни, публикувани в четвъртък, дадоха на инвеститорите актуална информация за напредъка в икономическото възстановяване.

БВП за първото тримесечие достигна годишен темп от 6,4%, според доклад, публикуван от Бюрото за икономически анализи - знак, че американската икономика започва 2021 г. с ускоряване на търговската активност. Това беше най-доброто тримесечие за БВП от третото тримесечие на 2003 г. насам.

Междувременно Министерството на труда съобщи, че подадените за първи път заявления за помощи при безработица миналата седмица възлизат на 553 хиляди, малко над прогнозата за 528 хил. заявления, дадена от Dow Jones.

Федералният резерв заяви в сряда, че ще поддържа лихвени проценти близо нула. S&P отстъпи от върха, след като председателят Джером Пауъл заяви по време на пресконференция след решението, че цените на някои активи остават завишени.

Цената на петрола се повишават към 17:27 часа българско време, като стойността на сорт Брент се увеличава с 1,38% до 67,70 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол записват ръст с 1,28% до 64,68 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още