IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният златен век на Илон Мъск е пред нас

С растящия прилив на таланти и големите суми, които се инвестират в подобни идеи, може да се окажем на нещо наистина вълнуващо

14:20 | 30.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Миналата година в подкаст Илон Мъск заяви, че „твърде много умни хора отиват във финансите и правото“. В тези професии, продължава мисълта, хората остават в периферията на икономиката. Технологиите, от друга страна, създават наново икономиката, пише колумнистът на Bloomberg Тае Ким в свой материал.

За младите абсолвенти, търсещи кариера в технологиите, а не в някоя по-традиционна сфера, едва ли има по-добро време по отношение на паричното възнаграждение. Присъединяване към млад стартъп може да е директен билет към следващата Snowflake Inc., Roblox Corp. или Airbnb Inc. – само няколко от наскоро станалите публични компании, оценявани на милиарди. А на фона на някои големи технологични пробива от последните месеци може отново да се потвърди признатото във времето клише за промяната на света към по-добро.

Вземете например ролята на технологичните компании по време на пандемията – електронната търговия и доставката на храна помогнаха на хората в риск да избегнат заразата. Приложенията за видеоконференции пък позволиха работа и учене от вкъщи, а стриймингът и видеоигрите направиха престоя вкъщи по-приятен. Но по-важното е, че бързото разработване на ефективни ваксини срещу коронавируса чрез нови технологии като информационно РНК спасиха животи и ни върнаха на пътя към възстановяването.

Всичко това постави основата за по-нататъшен напредък. Фокусът върху изграждането на дигитални услуги за справяне с живота с Covid-19 доведе до значително развитие на ключови технологии – изчисления в облак, изкуствен интелект и полупроводници – които ще спомогнат за следващата вълна иновации. А съзряването на технологията за софтуер с отворен код е дар за стартъпите, опитващи се да разработят продукти по-бързо и по-евтино.

Инвеститорите също се намесват. По данни на Crunchbase близо 73 млрд. са инвестирани в стартъпи на етап растеж в Северна Америка през мартенското тримесечие – два пъти повече от същия период на предходната година. Казано по-просто, сигурно никога не е било по-лесно или по-подходящо да започнете нова технологична компания.

Технологичният сектор иска да се справи и с някои трудни проблеми. По-рано този месец Microsoft Corp. заложи 20 млрд. долара на потенциала на изкуствения интелект за подобряване на работната среда с покупката си на Nuance Communications Inc. Софтуерният гигант иска да използва технологията на компанията за облекчаване на административната работа на лекари, но и в други индустрии.

Компанията майка на Fortnite – Epic Games Inc., набра 1 млрд. долара нов капитал, който може да използва за нещо, идващо сякаш направо от научнофантастичните филми. Компанията обяви, че средствата ще бъдат инвестирани в целта ѝ за създаване на „Метавселена“, където хората ще могат да играят и общуват във виртуални светове.

В понеделник пък Apple Inc. обяви, че планира да похарчи десетки милиарди долари за разработването на полупроводници и 5G безжични технологии през следващите пет години.

Да, технологичният напредък може да има своите минуси. Има множество спънки от етично естество при използването на лицево разпознаване, както и отрицателните ефекти от алгоритмите, които само увеличават обхвата на спорно съдържание в социалните мрежи.

Също така не всички от тези компании ще успеят да осъществят амбициозните си начинания. Но със сигурност ще има пробиви и потенциалният принос за обществото ще е по-голям от цената, която ще трябва да се плати. С растящия прилив на таланти и големите суми, които се инвестират в подобни вълнуващи идеи, може да се окажем на прага на златния век на иновациите. Ако само шепа от тези нови идеи успеят, бъдещето може да е по-светло дори и от най-големите мечти на Илон Мъск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Технологичният златен век на Илон Мъск е пред нас !! 2026 г. сме на Марс! Без съмнение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още