IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вятърната енергия може да генерира 3,3 млн. работни места в следващите пет години

Енергийният преход трябва да бъде ускорен през следващото десетилетие, за да има шанс да бъде постигнат въглероден неутралитет до средата на века, изтъкват от GWEC

18:30 | 30.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Развитието на индустрията за вятърна енергия може да създаде 3,3 млн. нови работни места през следващите пет години, сочи анализ на базирания в Брюксел Съвет за глобална вятърна енергия (GWEC).

Прогнозата на организацията включва както оншорните, така и офшорните вятърни мощности, включително и работните места по цялата свързана верига на стойност. Последното обхваща всички работни места в области като монтажа, производството, планирането и разработването на нови проекти, експлоатацията и поддръжката, както и извеждането от експлоатация, съобщава CNBC. 

Новите работни места отразяват прогнозата за изграждане на 470 гигавата нови вятърни мощности между 2021 г. и 2025 г., изтъкват от GWEC.

Перспективите на организацията се базират на определени „данни за растежа на пазара“ на GWEC Market Intelligence и „проучванията на Международната агенция по възобновяема енергия“.

Енергийният преход „ще трябва да бъде ускорен през следващото десетилетие, за да има шанс да бъде постигнат въглероден неутралитет до средата на века“, изтъква Джойс Лий, ръководител „Политика и проекти“ в GWEC. „Добрата новина е, че преходът предлага нетна заетост и икономически стимули“, добавя той.

По неговите думи правителствата по света „могат да се възползват от социално-икономическите ползи, като определят по-амбициозни цели за възобновяемата енергия, рационализират издаването на разрешителни за вятърни проекти и изграждат енергийни пазари, които отчитат истинските разходи за изкопаемите горива“.

По целия свят правителствата наистина вече поставят цели за намаляване на емисиите на парникови газове и увеличават капацитета на възобновяема енергия, като страни целят да превърнат вятърната енергия в ключов инструмент за премахване на изкопаемите горива.

Миналия месец например, САЩ заявиха, че искат да увеличат капацитета на своите офшорни вятърни мощности до 30 гигавата до 2030 г., ход, чрез който администрацията на президента Джо Байдън се надява да генерира хиляди нови работни места и да пренасочи милиарди долари инвестиции през следващите години.

От другата страна на Атлантическия океан Великобритания планира да разшири офшорния си капацитет до 40 гигавата до 2030 г., докато Европейският съюз (ЕС) планира да си осигури общо 60 гигавата вятърни офшорни инсталации до края на това десетилетие и 300 гигавата до средата на века.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
3 мильона ... хм , поне кат спре ветъра да въртат перките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още