IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията около икономиката в региона помрачиха европейските борси

Акциите на британския кредитор Barclays поевтиняха с около 7 на сто, въпреки че печалбата на компанията надмина пазарните очаквания за първото тримесечие

19:53 | 30.04.21 г.
<p>
	С<em>нимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия от седмицата на червена територия на фона на притесненията на икономистите и инвеститорите, свързани с икономическите данни от региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,31% до 437,39 пункта.

Германският показател DAX записа спад от 0,12 на сто до 15 135,91 пункта.

Британският индекс FTSE напредна с 0,12% до 6969,81 пункта.

Френският измерител CAC отчете понижение от 0,53% до 6269,48 пункта.

През първото тримесечие сезонно коригираният брутен вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се свива с 0,6%, а на целия Европейски съюз – с 0,4%, спрямо предходния период. Това показват първоначалните данни на Евростат.

Това е второ поредно тримесечие на спад, след като в края на 2020 г. икономиката на валутния блок отчете свиване от 0,7%, а на ЕС – 0,5%.

европейски европейски

През април годишната инфлация в еврозоната се очаква да е 1,6% - ускорение спрямо 1,3% през март, показват още първоначалните оценки на Евростат. Енергията се очаква да има най-бърз темп – 10,3% спрямо 4,3% през март.

Акциите на британския кредитор Barclays поевтиняха с около 7 на сто, след като компанията обяви своя тримесечен отчет. Въпреки че печалбата на банката достига 1,7 млрд. паунда, надминавайки очакванията на анализаторите, тя отчете 35% спад при търговията с инструменти с фиксиран доход, валута и суровини. 

Цената на книжата на френската банка BNP Paribas се понижи с около процент въпреки, че кредиторът също успя да надмине пазарните прогнози за първото тримесечие. Компанията отчете нетна печалба в размер на 1,8 млрд. евро.

По отношение на борбата с коронавируса Европейската комисия обяви, че е готова да осигури по 1 милион евро на всяка от държавите в Европейския съюз за създаване на база данни за удостоверенията, издавани на ваксинираните и преболедувалите коронавирус.

В същото време Pfizer и BioNTech изпратиха документи до Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) с искане тяхната ваксина срещу Covid-19  да получи разрешение за прилагане и при деца на възраст между 12 и 15 години на територията на ЕС. Партньорите имат намерение да заявят искания за такива разрешения и от други лекарствени регулатори по света. Те вече подадоха документи и пред американската Агенция по храните и лекарствата.

Заявките се основават на положителни данни от клинични изпитания, в които са участвали 2260 деца на възраст между 12 и 15 години. Препаратът е бил ефикасен в 100 процента от случаите.

Акциите на британският фармацевтичен разработчик AstraZeneca поскъпнаха с 4%, след като компанията обяви, че нейната ваксина срещу коронавирус стои зад 275 млн. долара от общите ѝ приходи продажби през първото тримесечие

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още