IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Италия могат да бъдат ударени с 9 млрд. евро загуби заради лоши заеми

Нарастващият дял на кредитите от „втори етап“ нараства застрашително през втората половина на 2020 г., предупреждава Италианската централна банка

21:30 | 30.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Camilla Cerea/Blooomberg</em></p>

Снимка: Camilla Cerea/Blooomberg

Италианските банки могат да се сблъскат с около 9 млрд. евро загуби по кредити през тази година и през следващата, тъй като икономическите щети, причинени от пандемията от коронавирус, изплуват на повърхността, предупреждава Италианската централна банка (ИЦБ), цитирана от Ройтерс. 

Въпреки че делът на влошаващите се корпоративни заеми все още остава сравнително нисък – 1,5% от общото количество, банковият регулатор отчита заплахата, породена от нарастващия дял на кредитите, които все още се обслужват, но са класифицирани като „втори етап“ съгласно международните счетоводни стандарти.

Кредитите от втори етап, при които се изисква от заемодателите да заделят повече провизии, са нараснали с 11 на сто в италианските банки през втората половина на 2020 г., като делът им достига 10,7% от общите обслужвани кредити.

Техният дял е по-висок при земите под мораториум, където делът на кредитите от втори етап достига 29%.

Високият дял в случая се дължи на предупрежденията на централната банка, отправени към италианските кредитори да се подготвят за евентуално влошаване на кредитите след края на мораториума върху плащанията по заеми.

Кредитите, за които плащанията остават замразени в Италия, възлизат на 147 млрд. евро към края на 2020 г., което представлява 9,1% от общите заеми в по-големите банки. Това е много повече от средното ниво за еврозоната от 2,6 на сто.

По-високият дял на кредитите, поставени под мораториум - отнасящи се най-често до онези сектори, които са най-силно засегнати от коронавируса - означава, че големите италиански банки са класифицирали повече на брой заеми от втори етап, отколкото техните конкуренти в еврозоната.

Италианските кредитори увеличиха провизиите за лоши кредити с една трета през миналата година, което допълнително засегна рентабилността им. Средната възвръщаемост на собствения капитал за индустрията е спаднала до 1,9% през декември 2020 г. от 5,0% година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
Sandy
преди 2 години
Голям праз. Преместих си го, но малко трудно, щот ми е много голям и дебел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още