IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагонът спря строежа на части от стената с Мексико, финансирани с пари на военните

Върнатите пари ще се ползват за отложени военни строителни проекти

09:40 | 01.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Cesar Rodriguez/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cesar Rodriguez/Bloomberg

Пентагонът обяви, че прекратява строежа на части от стената на границата с Мексико, които се финансираха със средства от бюджета за отбрана, а неизползваните пари от проекта на предходния президент Доналд Тръмп ще бъдат върнати на военните, предава Ройтерс.

През 2019 г. Тръмп обяви извънредна ситуация в опит да пренасочи финансиране за изграждането на стена по южната граница на Съединените щати.

На 20 януари тази година, в първия си ден на власт, президентът Джо Байдън издаде прокламация, с която нареди замразяване на проектите за стената и започване на преглед на законността на методите на финансиране и сключване на договори за стената.

„Министерството на отбраната продължава с анулирането на всички проекти за изграждане на гранични бариери, платени със средства, първоначално предназначени за други мисии и функции, като училищата за децата на военните, проекти за военно строителство в чужбина в държави съюзници и за оборудване на Националната гвардия и Армейския резерв“, обяви говорителят на Пентагона Джамал Браун.

По думите му върнатите средства ще бъдат използвани за отложени военни строителни проекти.

На този етап не е ясно точно колко средства ще бъдат върнати на военните, но вероятно става дума за няколко милиарда долара.

Отклоняването на бюджет от Пентагона от страна на Доналд Тръмп беше остро критикувано от конгресмените, които твърдяха, че това излага националната сигурност на риск и заобикаля Конгреса.

По думите на военните само през 2019 г. над 120 военни строителни проекта на САЩ са били негативно засегнати от решението на Тръмп.

Министерството на националната сигурност обяви, че ще предприеме стъпки за справяне с „физическите опасности, произтичащи от подхода на предишната администрация към изграждането на граничната стена“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още