IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във Варна ще построят завод за рециклиране на текстил

Инвестицията ще е чуждестранна, обяви Светослав Стойков, съосновател и председател на "Институт Кръгова икономика"

15:45 | 04.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В рамките на около година и половина във Варна трябва да се построи завод, който да позволява цялостното рециклиране на отпадния текстилен материал и преобразуването му в нов продукт. Предвижда се изграждане на мощност, която ще обхване между 30 и 40% от отпадния текстил в страната към момента. Засега е ясно, че инвестицията е чуждестранна. Това обяви Светослав Стойков, съосновател и председател на "Институт Кръгова икономика", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Стойков коментира Плана за възстановяване и устойчивост на България в контекста на идеята за европейска таксономия. Той отбеляза, че таксономията цели да позволи създаването на по-ясни правила за бизнеса и обществените проекти за това кое е устойчиво, погледнато от енергийна гледна точка.

“Европейската таксономия ще позволи на бизнеса да направи измерване на дългосрочните си проекти до някаква степен”.

Според Стойков в Плана за възстановяване и устойчивост на България има закъснели мерки и инвестиции, насочени главно към решаване на проблеми, които отдавна е трябвало да бъдат разрешени.

“По-малките проекти, които са в по-малък мащаб, са направени доста по-добре от големите проекти”.

По думите на експерта би трябвало да се преразпределят инвестиции от различните проекти в плана, а част от проектите изцяло да отпаднат. Той отбеляза, че един такъв проект е изграждането на ТЕЦ „Марица-изток 2“.

“Изграждането на твъбопроводи към ТЕЦ-ове е изцяло газов проект, който под някаква форма е замаскиран като водороден”.

Стойков изтъкна, че по този начин животът на електроцентралата би се удължил, но страната ни трябва да има ясна цел - да удължава живота на тези централи или да преобразува местния сектор.

“Трябва да помислим за социални и икономически мерки, които да доведат прехода под някаква форма. Трябва да наблегнем и на образованието, за да имаме нужните кадри, които могат да работят в Индустрия 4.0”.

По отношение на кръговата икономика гостът отбеляза, че тя почти не се забелязва в Плана за възстановяване. “Ролята е на самия бизнес да вкара модели, които биха могли да стимулират неговия продукт”, посочи той.

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още