IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 изтри силния старт на месеца, а Nasdaq записа най-лошия си ден от март

Дори силните резултати от първото тримесечие не са в състояние да спрат тревогата на пазара

23:39 | 04.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

S&P 500 се понижи на фона на продажбите на компаниите от Big Tech, изтривайки силния старт на бенчмарка за месеца, съобщи CNBC.

Широкият пазарен индекс затвори сесията с 0,7% по-ниско на 4 164,66 пункта. Натискът върху някои от най-големите технологични компании в света понижи Nasdaq Composite с 1,9% до 13 633,50 пункта, което е най-лошият му ден от март.

Apple, най-голямата публично търгувана компания в САЩ, понижо цената на акциите си с 3,5%. Компанията-майка на Google Alphabet загуби 1,6% от стойността на книжата си, Facebook поевтиня с 1,3%, а производителят на електрически автомобили Tesla записа спад с 1,7%. Инвеститорите не пощадиха и производителите на чипове на пазара, като Nvidia и Intel загубиха съответно 3,3% и 0,6% от цената си.

Индексът на сините чипове Dow Jones завърши деня на зелено благодарение на силните резултати на Dow Inc и Caterpillar. Бенчмаркът затвори с ръст от  19,8 пункта, или 0,1% нагоре до 34 133,03 пункта, след като спадна с повече от 300 пункта по-рано по време на търговията.

Причините за колебанията са различни, но анализаторите посочват комбинация от опасения относно нарастващата инфлация, тревогите, че Федералният резерв може да се наложи да намали паричния стимул по-рано от обявеното и потенциала за увеличаване на данъците през следващите месеци.

Американските акции достигнаха най-ниските си стойности за деня след коментарите на министъра на финансите Джанет Йелън, че лихвените проценти може да се повишат, за да не прегрее икономиката.

Все по-голям брой мениджъри и инвеститори казват, че нарастващите цени на суровините започват да намаляват маржовете на печалба.

Уорън Бъфет, главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, заяви по време на годишната среща на компанията си през уикенда, че вижда "много значителна инфлация" и компаниите му повишават цените.

Други компании като Clorox, заявиха в последните отчети за приходите, че цените, които плащат за материалите, използвани за производството на техните продукти, се покачват и в крайна сметка могат да бъдат прехвърлени на клиентите. Цените на суровините, от дървен материал до царевица и паладий, скочиха през последните месеци.

Други казват, че дори силните  резултати от първото тримесечие не са в състояние да спрат тревогата на пазара. Въпреки загубата днес, S&P 500 все още нараства с над 10% от началото на годината.

„Преминахме през период от две до три седмици, при който наистина добри новини получиха малка или никаква реакция на пазарите“, пише Арт Хоган, главен пазарен стратег в National Securities. „Инвеститорите се притесняват от новите върхове. От началото на тази година има 25 нови максимума за S&P 500“, коментира Хоган.

Тъй като пазарът е на върха, инвеститорите са разкъсани между акции от сектора на търговията на дребно, който възобнови работа, и компании от т.нар. Big Tech, който отчете силни печалби в текущия сезон на отчетите.

"Всичко идва от този невероятен лидерски проблем", каза Франк Грец, технически анализатор от Wellington Shields, пред CNBC. „Вчера на Нюйоркската фондова борса имаше 2800 поскъпващи акции, но беше трудно да се печелят пари. Това е много необичаен модел и се дължи на разликата между току-що отворилия отново търговски сектор спрямо технологичните компании“, коментира анализаторът.

Понижението в цената на акциите последва солидните ръстове за Dow в понеделник, тъй като инвеститорите се насочиха към в акции, които биха спечелили най-много от отварянето на икономиката. Бенчмаркът нарасна с над 200 пункта, докато S&P 500 се повиши с 0,3%. Компаниите от търговията на дребно поведоха по ръстове на пазара, като  книжата на Gap и Macy поскъпнаха с над 7%. Dillard’s прибави близо 10%, докато Urban Outfitters и Kohl’s напреднаха с над 5%.

Много американски щати продължиха да облекчават ограниченията на фона на разпространението на ваксините. Повечето ограничения ще бъдат премахнати в Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът, като денонощната работа на метрото ще бъде възобновена в Ню Йорк по-късно този месец.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още