IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетаняху пропусна крайния срок да състави правителство

Политическото му бъдеще е поставено под въпрос

10:57 | 05.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Израелският премиер. <em>Снимка: EPA/RONEN ZVULUN</em></p>

Израелският премиер. Снимка: EPA/RONEN ZVULUN

Израелският премиер Бенямин Нетаняху не успя да сформира ново коалиционно правителство. Съответният срок изтече във вторник в полунощ (местно време). Сега президентът Рeувен Ривлин трябва да реши как да продължи с процеса.

Това означава, че противниците на Нетаняху имат шанс да сложат край на ерата на 71-годишния политик. Дали ще успеят, все още е напълно неясно. В същото време Израел остава в политическа криза. 

Нетаняху е на поста си от 12 години и е най-дългогодишният министър-председател в историята на страната. Срещу него тече съдебен процес, обвиняващ го в корупция. Той отхвърля твърденията, изложени в него.

Очаква се президентът Реувен Ривлин да натовари опозиционния лидер Яир Лапид със сформиране на правителство в сряда. Неговата партия принадлежи към политическия център. Според наблюдатели обаче сформирането на коалиция няма да е лесно и за него. Не са изключени и пети извънредни нови избори. Ако се стигне до тях, Нетаняху може да има шанса да стане отново министър-председател, предава DPA.

Кандидат, избран от президента, има четири седмици на разположение, за да сформира коалиция и може да кандидатства за двуседмично удължаване. Ривлин също може да даде мандат и чрез Кнесета. Ако мандатът бъде възложен на парламента, всеки член на парламента може да се опита да намери подкрепата на 61 от общо 120 парламентаристи в рамките на 21 дни. След това има още две седмици, за да създаде коалиция. Ако не успее, парламентът автоматично се разпуска и ще има пети нови избори за последните две години и половина.

Ситуацията в Израел е сложна, защото партийният пейзаж е много фрагментиран. И десният, и левият лагер са съставени от няколко партии. На границите на влизането в парламента има и други организации, като на ултрадесните.

Изборите в края на март не бяха, както често се случва в Израел, избор между десницата или левицата, а по-скоро ставаше дума за това дали някой е за или против Нетаняху. Дори да принадлежат към един и същи лагер, някои партии не могат да влязат в съюзи, не само заради програмните различия, а и заради лични вражди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още