IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП получи и върна мандата за съставяне на кабинет*

Очертава се изборите да бъдат на 11 юли, заяви Румен Радев

11:10 | 05.05.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев връчи третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство - на "БСП за България", а партията веднага го върна, както анонсира по-рано.

На 1 май Националният съвет на БСП взе решение да върне мандата още при връчването му.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви пред президента, че желанието на партията е било да има правителство, което да реши няколко важни неща за хората - да приеме социални и икономически мерки, да подготви плана за възстановяване и устойчивост и да започне истинска ревизия за разграждане на модела "Борисов". С тази цел са подали ръка на втората по големина партия, която не е била приета.

Няма обективна възможност да съставим кабинет“, заяви Корнелия Нинова, като върна връчения ѝ мандат.

Президентът Румен Радев заяви, че в тази ситуация е явно, че "отиваме към разпускане на парламента".

"Ако и след тези избори стигнем до същата патова ситуация, България може да изпадне в конституционна криза", посочи държавният глава.

Той призова партиите да осмислят своите приоритети и да потърсят единодействие за възстановяване на върховенството на закона, борбата с фалитите и бедността.

Трябва да се действа отговорно, новосформираната ЦИК трябва да влезе в своята роля с разпускане на Народното събрание и указа за насрочване на предсрочните избори, заяви Радев.

Очертава се изборите да са на 11 юли, посочи още президентът.

По-рано Нинова заяви, че правителство, съставено от БСП, е невъзможно. Тя припомни, че на последните избори на 4 април българските граждани са гласували за партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която са припознали като партия на промяната. Лидерът на БСП подчерта, че на няколко пъти те са протягали ръка за сътрудничество към трите нови партии, които влязоха в 45 НС, но тя е била отхвърлена. 

Първите два мандата бяха върнати от коалиция ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ".

Първи получиха право да съставят правителство от партията на премиера в оставка Бойко Борисов. Президентът Румен Радев връчи мандата на кандидата за премиер от ГЕРБ Даниел Митов. Той представи и състав на правителство, но няколко дни след връчването на мандата го върна на президента.

Втори получиха шанс да сформират кабинет от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Мандатът беше връчен на кандидата за премиер и световен шампион по шахмат Антоанета Стефанова, която веднага след получаването го върна на държавния глава. От „Има такъв народ“ мотивираха своята позиция с това, че не разполагат с достатъчно депутати, за да съставят правителство. 

С това процедурата по Конституция за съставяне на правителство ще бъде изчерпана. По закон следва президентът да разпусне Народното събрание и да създаде служебен кабинет, който да подготви предсрочни парламентарни избори.

„Има риск от ниска избирателна активност, даваме си сметка за това, както и за отговорността, която ние имахме с третия мандат", заяви Корнелия Нинова, след като партията й върна третия мандат.

"Нито една партия в парламента не си говори с другите партии, нито помежду си. Това е лошото за България - че в този парламент нямаше диалог. Че надделя партийното его, личният егоизъм, желанието да се отиде спешно на избори, за да се спечелят още повече гласове", обясни Нинова пред журналисти, след като излезе от сградата на президентството.

"Това политическо късогледство доведе до тази ситуация. Знаете, че ние още от началото, когато започнаха мандатите, заявихме подкрепа за втората сила, за четири - пет неща, които сме ги говорили много. Най-вече мерките за икономиката и хората в кризата, които да минат през актуализация на бюджета и ревизия докрай на Борисов. Уви, новите политически субекти в парламента не проявиха готовност да се обединим за такива надпартийни цели, които декларирахме още преди изборите и имаше разум и смисъл в това. За съжаление, партийният егоизъм надделя над разума. Надяваме се на следващите избори да не е така", допълни още лидерът на БСП.

Запитана кой се надява на повече гласове при следващия вот, Нинова отговори: "Слави Трифонов заяви, че не може в този парламент и искат изобри, за да имат по-голяма легитимност. Знаете, че абсолютно мнозинство е невъзможно."

Тя обяви, че резултатите на БСП на изборите не са добри, но партията е готова за следващия вот и очаква да се справи по-добре.

*Допълнено с коментара на Корнелия Нинова

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Asdf1234
преди 2 години
Много си се уял
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още