IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ атакува в Конституционния съд текстове от Изборния кодекс

Жалбата е срещу машинното гласуване, избора на ЦИК и мажоритарния вот

12:32 | 05.05.21 г. 21
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ внесе искане за обявяване за противоконституционни на текстове от Изборния кодекс. Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в парламента, предава БТА.

По думите й това е Изборен кодекс, приет за една нощ, без обществено обсъждане, без да се спазят принципите на правовата държава и да се търси мнението на всички засегнати от промените обществени организации или лица.

От политическата сила атакуват разпоредбите за машинното гласуване и избора на нова Централна избирателна комисия, както и текста, според който пропорционалната изборна система ще се прилага до следващите редовни парламентарни избори. Атанасова коментира, че мнозинството е приело следващите редовни парламентарни избори да не е ясно по каква система се провеждат. 

Тя отбеляза, че в рамките на седмица ГЕРБ внася второ искане в Конституционния съд за обявяване за противоконституционни на текстове от приети от Народното събрание закони.

Приетият Изборен кодекс застрашава свободното право на българските граждани да избират, посочи Атанасова.

„Никой не поставя дневния ред на обществото за разглеждане в пленарна зала, а всички партии от т.нар. промяна са тук с една-единствена цел - да сглобят някакъв Изборен кодекс с много противоречащи си една на друга норми, така че да обслужат собствения си партиен интерес, без никой да си дава сметка за последствията и колко и как ще затрудни българските граждани при гласуване“, коментира Десислава Атанасова.

Тя обясни, че мотивите срещу текстовете са изложени на цели 17 страници.

„Българите бяха лишени от правото на глас“, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Радослав Чолаков, като визира разпорежданията в Изборния кодекс за задължително машинно гласуване. Той посочи, че вярва в членовете на секционните комисии, излъчени от всички партии и тайния вот с хартиената бюлетина, а не на софтуера при машинното гласуване.

„Може да се обзаложа, че служебното правителство ще смени и "Информационно обслужване". Предстои да видим в следващите седмици“, прогнозира Чолаков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
според мен са си сравними отвсякъде.. едното чисти доходи, другото чисти изборни манипулации... от една страна, никой не ти е ограничил конституционното право да избираш... просто се променя метода... преди хартиените бюлетини са гласували с бел и черен боб... 100% и тогава се е оплаквал някой без да има основание.от друга страна, това че полицията не може да се справи с укриването на доходи, защо да е мой проблем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Сравняваш несравними неща. Едното е ограничаване укриването на доходи другото е конституционно право на избор. Пред което ти слагат ограничения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
добре де, а как ще коментираш, че преди време ни накараха на сила да си получаваме заплатите от машина ? Пита ли ни някой ? .. не ни ли се наруши правото на избор ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
а как ще гласуваш от вас по интернет и да останеш анонимен ? Я сподели ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
georgi_shum
преди 2 години
Определено трябва да се въведе ред.Не може да си принципен само като си извън парламента или в дълбока опозиция и да забравяш за тия принципи като влезеш в парламента, или когато изборите или обстоятелствата ти наложат дам си в активна роля в същия този парламент. Тоя изборен кодекс е тотална гавра и най вероятно ще падне в КС. Нямам нищо против машинното гласуване - в смисъл трябва да го има като опция, но е недопустимо да ме задължават да гласувам само така.На миналите не гласувах с машина, макар от чисто любопитство ми се щеше. Ама в предвид, че сме в пандемия и като видях ква мизерия е в секцията ми и колко народ се изреди да киха, кашля и плюе върху тоя екран, често казано ме догнуся. И си гласувах с бюлетина. Още повече само факта, че никъде в Европа не се гласува с машини или само с машини също ме кара да се вбесявам за наложеното ограничение на правото ми на избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Аз пък не подкрепям машинното гласуване. Ако ще гласувам на машина ще е от дома през компютъра в комбинация от смс/емайл/пик код. Всякакви други разкарвания до секция са си загуба на време. Да не говорим ,че ако нещо се обърка и повикаш помощ някой ще скочи,че се нарушава тайната и ще ти анулират гласа защото трябва да е таен (може някой да ти подскаже). Харчене на пари на вятъра. Нищо електронно и в бъдещето няма в това....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
мда ... то лошото е , че се възприема и от хората(гласоподавателите) и от партиите за безпроблемно , навъпреки всякакви разпоредби по въпроса - и български и европейски ... :))) ... я виж в усато оранжадата като заприказва глупотевинки за изборите и скочиха всички от всякакви партии и гилдии и го затапиха . хората си създават правилата и си ги уважават и спазват ...хареса ти идеята за въдворяване на ред , а ... ?! ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Аз пък подкрепям машинното гласуване - по-добре е за природата, няма нужда никой да брой гласове, няма как да се правят невалидни бюлетини, няма нужда да се правят нови всяка година. Както се казва - каменната ера не е свършила, защото са свършили камъните.Дори според мен партиите трябва да излизат разбъркано, няма как неграмотни да гласуват с разни пръчки и от сорта, ясно е, че *** ще им е проблем, но според мен не може да си неграмотен и да решаваш как да се управлява държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
georgi_shum
преди 2 години
То това ясно :) Ама нали новите се кълняха, че няма да правят това. Нали нов модел и морал щяха да въвеждат. А то се оказа, че имаме още от същото само, че с нови физиономии, дето даже са спорно дали са по симпатични от старите. . Ей това лицемерие в нашата политика ме влудява и затова им гласувам с не подкрепям никого. И накрая верно много от тях ще завършат на кол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
от герб не е редно да скачат като ощипана тинейджърка , щото точно те са царе на внасяне на законопроекти и гласуването им в 12 без пет ... даже да не напиша и , че те я въведоха и утвърдиха тази практика . и смяната на цели бордове на ангенции и служби ... :))) ... да се порадват на наследството си ... добре дошли в техният свят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още