IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надзорният съвет на Facebook потвърди замразяването на профила на Тръмп

"Върховният съд" на социалната мрежа обаче призова за преглед на забраната за неопределено време на бившия президент да използва платформата

18:07 | 05.05.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Доналд Тръмп ще остане блокиран от Facebook след решение на независимия надзорен съвет на компанията, което вероятно ще предизвика бурна ответна реакция от републиканците, предава Financial Times.

Решението ще продължи да лишава бившия президент от жизненоважна трибуна, но Facebook трябва да направи преглед през идните шест месеца дали замразяването да остане в сила за постоянно, реши панелът.

Социалната мрежа спря профила на Тръмп за неопределено време преди четири месеца заради опасения, че той може да предизвика ново насилие и безредици след щурма на Капитолия от тълпа от негови привърженици на 6 януари.

„Смятаме, че рисковете от позволяването на президента да продължи да използва нашата услуга през този период просто са твърде големи“, каза по онова време главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг.

По-късно през януари Facebook поиска от надзорния си съвет – орган в стила на Върховния съд, назначен за първи път през 2020 г., който изслушва жалби от потребители за решения за модериране на съдържание, да направи преглед на забраната и да предостави още общи препоръки за това как платформата трябва да третира съдържание, нарушаващо правилата, от световните лидери.

В сряда съветът съобщи, че потвърждава решението за ограничаване на профила на бившия президент. Той обаче допълни, че решението на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг да забрани на Тръмп да използва социалната мрежа „за неопределено време“ е „неопределено и несъобразено със стандартите наказание“.

„Съветът настоява Facebook да направи преглед на въпроса, за да определи и обоснове пропорционален отговор, който съответства на правилата, приложими за други потребители на платформата й. Facebook трябва да направи прегледа си по въпроса в рамките на шест месеца от датата на това решение“, допълва панелът.

В блог публикация вицепрезидентът по глобалните въпроси и комуникациите на социалната мрежа Ник Клег повтори, че компанията смята решението за замразяване на акаунта на Тръмп за „необходимо и правилно“. „Доволни сме, че съветът признава, че безпрецедентните обстоятелства са оправдали извънредната мярка, която взехме“, допълни той.

Клег обаче добави, че "съветът е разкритикувал отворения характер на замразяването“. Акаунтите на Тръмп ще останат замразени, докато компанията направи преглед на реакцията си, каза още той.

Не е ясно дали Тръмп, който преди време беше маниакален потребител на социалните мрежи с над 35 млн. последователи във Facebook и 24 млн. в Instagram, ще може да си възвърне достъпа до влиятелен канал за комуникация с поддръжниците си и за набиране на средства. Бившият президент не изключва да се кандидатира отново за Белия дом през 2024 г.

Решението, което на практика прехвърля отговорността на компанията да реши окончателната съдба на Тръмп, е най-големият тест до момента за 20-членния надзорен съвет на Facebook, състоящ се от университетски преподаватели, правозащитни групи и експерти от целия политически спектър. Съветът, който е финансиран от Facebook, но е независим от компанията, има окончателната дума по решения на модератори в момент, когато и двете най-големи партии в страната подкрепят по-строги регулации на големите технологични компании в САЩ.

Решението вероятно ще предизвика разделение в обществото. Правозащитни групи призовават Facebook да забрани акаунта на бившия президент за постоянно, а други твърдят, че отношението на социалната мрежа към Тръмп е равносилно на цензура и е опасно ограничаване на свободата на словото, илюстриращо огромното влияние, което компанията е натрупала.

Конкурентът на Facebook Twitter забрани достъпа на Тръмп за постоянно през януари. You Tube на Google забрани на бившия президент да използва видео платформата, но главният изпълнителен директор Сюзан Войчицки заяви, че компанията ще отмени замразяването, когато „рискът от насилие намалее“.

Бившият президент се оттегли от светлините на прожекторите, след като напусна Белия дом в края на януари, и не присъства на встъпването в длъжност на Джо Байдън. Той рядко се появява на публични места и даде само няколко интервюта, повечето от които за Fox News.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
На мястото на Тръмп бих ги съдил на момента за дискриминация! Откъде-накъде ще му затварят профила?? Всеки, без значение от пристрастията си, има равен достъп и ако спазва правилата, нямат право да го спират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
хах ... намерих му "медията" ... това не е медия , а блог с негови мъдрости ... :))) ... да му имам медията ... една платформа не може да спретне ... целата му работа е такава ... наследствено разглезено милионерче ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
за това и се плаща на гевендиева ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 2 години
А ето го и отговора на Дончо:https://it.dir.bg/web/tramp-razkri-novata-si-ueb-platformaВиди се всеки политик/партия ще си вървят със собствената си медия занапред...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Зелков,Ти вярваш ли си на това, което си написал?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
това какво общо има с изключването акаунта на рецидивист в лъжите и манипулациите ... ?! създавайки акаунт се е съгласил с "условия и политики" на facebook ... :))) ... ами да ги е спазвал де , сложно ли е ... ?! значи стотици милиони хора по света ги спазват той не може ... ?! ти на дърти години ли започваш да разбираш истинския смисъл на култовото "свободата санчо е на върха на копието" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 2 години
На кое място слагат хАмерика по свобода на словото и мисълта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Демокрация и свобода на словото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 2 години
смахнатата оранжада замлъкнА ... радост , че не му слушаме/четем несвързаните изречения ... нещо разпродава имоти и дялове , мътна работа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още