IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно растат силно в ЕС и по-слабо в България

Търговията на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязва по-силен от очаквано ръст през март за втори пореден месец

15:41 | 06.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Купувач се разхожда в центъра на Берлин. <em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Купувач се разхожда в центъра на Берлин. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха по-силен от очаквано ръст през март за втори пореден месец, заличавайки част от спада от януари въпреки наличните ограничителните противоепидемични мерки, показват последни данни на Евростат.

През март 2021 г. продажбите на дребно в еврозоната се повишиха с 2,7% спрямо февруари, когато скочиха с цели 4,2% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 3,0%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-слабо нарастване с 1,5 на сто. По този начин търговията на дребно успя да навакса спада с 5,1% през първия месец на годината.

В рамките на целия Европейски съюз продажбите на дребно се повишиха през март с 2,6% след ръст с 3,8% през февруари и понижение с 4,4% през януари.

Спрямо март 2020 г., когато започна коронавирусната пандемия в Европа, продажбите на дребно в еврозоната нараснаха на годишна база с цели 12,0%, а в рамките на целия ЕС с 11,6% след понижения съответно с 1,5% и с 1,0% през февруари 2021 г.с

Евростат посочи, че нарастването на търговията на дребно през март в еврозоната беше водено от повишение с 4,6% на месечна база при продажбите на нехранителни стоки (скок с цели 25% на годишна база) и с 1,0% при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия (понижение с 1,1% спрямо март 2020 г.), докато продажбите на автомобилни горива се свиха през март с 2,9% спрямо февруари, но нараснаха със 17,1% спрямо година по-рано.

В рамките на ЕС продажбите на нехранителни стоки скочиха през март с 4,2% на месечна база (ръст с 23,6% спрямо март 2020 г.), докато тези на храни, напитки и тютюневи изделия се повишиха с 0,8% спрямо февруари (понижение с 1,2% на годишна база), а продажбите на автомобилни горива се свиха на месечна база с 2,3%, но нараснаха спрямо година по-рано с 14,1 на сто.

Продажбите на дребно в България се повишиха по-скромно през март с 0,8% спрямо февруари, когато се понижиха с 0,1 на сто (първо понижение от десет месеца насам). За последно беше отчетен истински срив при продажбите на дребно в нашата страна с 20,1% през миналия март, последван от понижение с 2,0% през април - по време на първия Covid локдаун през 2020 г.

Спрямо март 2020г. (когато коронаврусната пандемия удари и нашата страна) продажбите на дребно нараснаха със 17,3% след понижение с 0,5 на сто през февруари 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още