IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общото поскъпване на суровините подкрепя и ръстовете при петрола

Инвеститорите се фокусират върху активи, чиито цени се очаква да растат по време на глобалното икономическо възстановяване

09:48 | 07.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени се насочват към втора поредна седмица на ръстове, докато инвеститорите залагат на нарастващото търсене на енергия на фона на поскъпването на суровините, като силните данни за търговията в Китай подчертават продължаващото възстановяване на глобалната икономика от коронавируса, съобщава Bloomberg.

Цената на международния бенчмарк Брент нараства с 0,50% до 68,43 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 0,49 на сто до 65,03 долара за барел*.

Цената на WTI нараства с 2,5% за седмицата, подкрепена от продължаващата ваксинационна кампания в САЩ и подобрената икономическа активност в региона, Европа и Китай.

петрол петрол

Петролните цени нарастват стабилно от началото на годината, тъй като инвеститорите се фокусират върху активи, които ще поскъпват по време на глобалното икономическо възстановяване. Ръстовете бяха подкрепени от съкращенията на доставките от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, водени от Русия, въпреки че впоследствие алиансът намали съкращенията.

Инвеститорите обръщат внимание и на икономическите данни от Китай, свързани с износа, който нараства с повече от очакваното през април, а вносът отчита ръст, отразявайки силното вътрешно и международно търсене. Потреблението на енергия в най-голямата азиатска икономика се възстановява от миналогодишните спадове, свързани с коронавируса, като вносът на суров петрол се увеличава с над 7% през първите четири месеца на годината.

петрол2 петрол2

Поскъпването на петрола отразява общото покачване на цените при суровините, което повиши показателя Bloomberg Commodity Spot Index до най-високото му ниво от 2011 г. насам.

Въпреки положителния тренд в някои региони, в Индия, третия по големина вносител на петрол в света, перспективите са помрачени заради липсата на ваксини и рекордно високия брой новозаразени с COVID-19. Здравните експерти очакват пикът при новата вълна на заразата да бъде достигнат през следващите дни.

Инвеститорите следят внимателно и възможността за възобновяване на иранското ядрено споразумение, което може да доведе до премахване на американските санкции, наложени на Техеран, и ще помогне на ислямската република да увеличи доставките на петрол.

*Информацията е актуална към 09:10 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още