IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите задължиха кабинета в оставка да се яви в парламента

Предложението беше направено от Георги Свиленски от БСП

09:51 | 07.05.21 г.
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Народното събрание задължи министрите и премиера в оставка Бойко Борисов да се явят в пленарна зала, за да бъдат изслушани. Предложението беше направено от Георги Свиленски от БСП.

Преди да бъде гласувано това решение, председателят на парламента Ива Митева съобщи, че днес няма да има обичайния парламентарен контрол, защото министрите са дали основателни причини, че не могат да присъстват.

От левицата не се съгласиха с това и депутатът Георги Свиленски предложи все пак те да бъдат задължени да дойдат.

„Правилникът казва, че всеки петък трябва да има парламентарен контрол. Министрите и премиерът трябва да седнат тук и да отговарят пред Народното събрание. Не знам на какво основание за пореден път отклонявате парламентарния контрол“, каза Свиленски.

"За" предложението гласуваха 116 народни представители, "против" - 64, "въздържали се" - 23, с което то бе прието, а след това прегласувано по искане на ГЕРБ и отново прието.

Председателят на Народното събрание Ива Митева поиска министрите и премиерът да бъдат уведомени за решенето на парламента. 

Днес се очаква да бъде последното заседание на 45-ия парламент. Това е Народното събрание, просъществувало най-кратко в новата ни история. Първото решение, което новите депутати взеха, беше да сменят сградите – новоизбраните отказаха да влязат в новата парламентарна зала.

Според предварително анонсираните от президента намерения 45-ото НС ще е работило под месец. Първото заседание на депутатите беше на 15 април. Очертава се днешното да е последно, ако указът за разпускане се подпише на 11 май, което е идният вторник.

Още в началото си пленарният ден започна със скандал. Депутатите се скараха заради точките от дневния ред за Росенец и пенсиите.

От "БСП за България" и "Демократична България" поискаха извънредни точки в дневния ред. От левицата твърдо настояха да се гласува предложението им да се приемат анблок промените в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат актуализиране на пенсиите към 2018 г. – предложението бе прието преди ден на първо четене.

Предложението на левицата обаче не беше подложено на гласуване, защото противоречи на правилника на Народното събрание, заяви председателят на парламента Ива Митева.

Тя отказа да бъде въведена и поискана извънредна точка от "Демократична България" за създаване на Комисия за разследване на случилото се на Росенец миналото лято. А причината да не бъде включено предложението е, че то е било заложено в дневния ред за сряд и по правилник на Народното събрание не може да бъде пренесена.

От ДПС обявиха, че наистина е невъзможно да бъде включена точката, но иначе биха подкрепили създаването на комисия за Росенец.

За тази комисия настояват и от "Изправи се! Мутри вън". От партията настояват и да бъде удължен периодът за получаване на добавка от 50 лева за пенсионерите.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов поздрави председателя на Народното събрание Ива Митева, че спазва дневния ред. Той настоя освен комисия за Росенец да бъде внесено предложение и за разследване на строежа край Алепу.

От ГЕРБ обясниха, че също искат да бъде създадена комисия за Росенец, но не и в противоречие на правилника.

В крайна сметка председателят на Народното събрание Ива Митева даде почивка и свика председателски съвет за изясняване на ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още