IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen: Не изключваме IPO при финансирането на фабриките за батерии в Европа

Германският автомобилен производител не би могъл да финансира сам тези проекти, изтъква ръководителят на групата Херберт Дийс

13:50 | 07.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen Group търси финансиране, за да подкрепи своята стратегия за изграждане на шест фабрики за батерии в Европа до 2030 г., като плановете не изключват и листване на някоя от бъдещите инициативи на групата, заяви главният изпълнителен директор Херберт Дийс, цитиран от Automotive News Europe. 

Автомобилният производител не може да финансира сам тези заводи, изтъква Дийс. "Търсим партньорства", каза той пред анализатори, след като представи резултатите за първото тримесечие в четвъртък (6 май).

През март най-големият автомобилен производител в Европа и втори в света след японския Toyota обяви, че планира да изгради няколко фабрики за батерии за електромобили с капацитет от 240 гигаватчаса.

Като част от плана VW увеличи своя дял в стартъпа Northvolt, като в същото време придоби дела на шведската компания в планираното предприятие за батерии в германския град Залцгитер, където ще бъде изградена фабрика през 2025 г.

Очаква се да бъдат построени заводи още в Испания, Франция и Португалия през 2026 г., както и подобни съоръжения в Полша, Словакия или Чехия до 2027 г. До края на десетилетието трябва да бъдат построени още две фабрики.

„Надявам се, че през следващите няколко месеца ще можем да обявим новите фабрики и партньорства, като не бих изключил първично публично предлагане за някоя от дейностите“, изтъква Дийс.

Според него опциите включват и обособяване на съвместни предприятия със съществуващите доставчици на групата за производство на батерии.

В четвъртък германската група отчете 13% ръст на приходите от глобалните продажби през първото тримесечие до 62 млрд. евро, докато броят на продадените превозни средства нараства с 20 на сто до 2,4 млн. Оперативната печалба се увеличава от около 900 млн. евро през първото тримесечие на предходната година до над 4,8 млрд. евро. В резултат на това оперативният марж се подобрява от 1,6% на 7,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още