IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: Има основание да искаме по-добра цена от "Газпром"

Правителството може законно да подпомогне енергийния сектор, но трябва ясен план за либерализацията му, каза председателят на КЕВР в парламента

12:55 | 07.05.21 г. 14
<p>
	<em>Иван Иванов. Снимка: Архив, Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Иван Иванов. Снимка: Архив, Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Има основания да се проведат преговори с "Газпром" и България да получи по-добри условия за покупката на природен газ, заяви от парламентарната трибуна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Регулаторът беше изслушан в Народното събрание във връзка с предстоящия нов ценови период за енергийните дружества, който започва от 1 юли.

Иванов припомни, че КЕВР не участва в преговорите с руската компания, но има информация за цената, по която се доставя природният газ в страната. Ако се направи сравнение с други европейски държави, има основание България да поиска нови преговори и да получи по-добри ценови условия, смята той.

КЕВР не може да инициира такива преговори, а може само да съветва, каза още Иванов и допълни, че правомощия за такива разговори имат Министерството на енергетиката и "Булгаргаз".

Според Делян Добрев (ГЕВР) обаче цената на природния газ у нас е най-ниската в Европа - на борсите на континента цената се движи между 22 и 24 евро за мегаватчас, а у нас е 19 евро. За него основание за преговори за цената на природния газ няма, дори напротив - според него "Газпром" може да поиска повишение.

Той изтъкна още, че няма "чисто български" проблем за енергетиката, а външните фактори, особено екологичните цели и ограничаването на работата на въглищните централи, ще се отразят върху сектора у нас. 

Депутатът Мартин Димитров ("Демократична България") отбеляза, че България би имала по-добри позиции пред руския гигант, ако връзката с Гърция беше изградена.

"Недопустимо е този интерконектор да бъде бавен", съгласи се и Иван Иванов и припомни, че по проекта не беше работено въобще в първите 5-6 години. Той изрази съмнения, че ще бъде спазен обновеният краен срок до края на 2021 г. за въвеждане на връзката "Комотини - Стара Загора" в експлоатация.

Задава се тежка година за българската енергетика, отчетоха в Народното събрание по време на изслушването на регулатора. Цените на природния газ и на емисиите въглероден диоксид се повишават на европейските пазари, което ще се отрази върху цената и на вътрешния пазар, каза председателят на КЕВР. Според него правителството може законно да подпомогне сектора до 1 юли 2025 година, но това може да стане само с ясен план за либерализацията на пазара и прекратяването на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия.

Пандемията и рязкото свиване на потреблението промениха ситуацията на пазарите и направиха по-трудно прогнозирането. По тази причина и очакванията на КЕВР за цената на емисиите не се сбъднаха - прогнозата през миналата година беше за цена от 22 евро на тон за този ценови период (1 юли 2020 г. - 30 юни 2021 г.), а през последните седмици цената надхвърля 40 евро за тон.

Цената на емисиите ще бъде от решаващо значение за цената на електроенергията, произведена от въглищните централи. Ако тенденцията на пазара се задържи, цената на емисиите ще бъде по-висока от производствената цена за 1 мегаватчас.

На цената на електроенергията ще повлияят и цената на природния газ, както и на съотношението на долар/евро на валутните пазари. Тези фактори не могат да бъдат под контрола нито на КЕВР, нито на парламента, допълни още Иванов.

Обединението с европейските борси не може да бъде отложено, заяви от парламентарната трибуна председателят на КЕВР. Ние бяхме активна страна в искането да се присъединим към европейските пазари, припомни още Иванов и допълни, че забавяне може да има само ако страните, към които се присъединяваме, не успеят да се справят навреме с договорките.

Това ще стане след броени дни през май - чрез обединение на борсите в Гърция, което дава достъп в южно направление, а през септември - през Румъния и в северна посока.

Достъпът до европейските пазари ще доведе до намаляване на флуктуациите на българския енергиен пазар - по европейските правила на две обвързани борси цените трябва да бъдат с не повече от 2 евро разлика. Обединението с регионалния енергиен пазар ще увеличи капацитета за преодоляване на криза, а не да се разчита на "студен резерв", каза Иванов.

Предложението за отлагане на обединението със съседните борси беше направено от депутата от "Има такъв народ" Иван Хиновски. Той посочи, че в последните месеци има ръст на цената на електроенергията и на природния газ. Цената на газа се е повишила с 38% от началото на годината, отбеляза Хиновски и посочи, че забавянето на обединението може да ограничи ръста на цените в България.

По време на своето изказване Хиновски припомни, че КЕВР е стожер на защитата на потребителите и допълни, че без взаимни компромиси не просто ще има скъп ток, но ток няма и да има, защото енергийните дружества няма да съществуват.

Ценовите решения на КЕВР многократно бяха атакувани от бившия омбудсман на България Мая Манолова, каза Иванов пред депутатите. Съдът обаче се е произнасял в полза на енергийния регулатор, което показва правотата на действията му, смята Иван Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 5
vzhekoff
преди 2 години
Патокът е от същия газпром, за какво ти е - нали втечненият беше уж спасението. Сега е има няма с 1/3 по-скъп от газпромовския газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 2 години
от къде да имаме ? Мутрата не направи нищо по въпроса цели 12 г. освен да построи един паток с нашите пари, и отгоре на това не може да го ползваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
vzhekoff
преди 2 години
Що бе, нали имаме евтин втечнен газ, за3бете го тоя газпром и даватйте другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
в този ред на мисли , то и заплатите в КЕВР и борда на директорите в булгаргаз може да се предоговорят , и ползването на служебни автомобили от тях също ... ако гледаме практиката в други европейски държави ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още