IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският сектор на услугите продължава да се възстановява

PMI индексът на Caixin се повиши до 56,3 пункта през април – до най-високото си ниво от пет месеца

15:23 | 07.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

След като по-рано днес стана ясно, че външната търговия на Китай като цяло расте с 37 процента през април и изненада приятно експертите, добри новини идват и от шефските етажи на китайските компании от сектора на услугите, където настроението продължава да се подобрява.

Индексът на мениджърите по покупки (PMI) на бизнес списанието Caixin се повиши до 56,3 пункта през април и по този начин достигна най-високото си ниво от пет месеца. За да се отговори на голямото търсене, са били наемани и повече служители. Официалният индекс на статистическата служба, който включва повече държавни компании, установи по-малко разширяване на сектора на услугите миналата седмица. PMI на Caixin, от друга страна, наблюдава по-отблизо частните и средноголемите компании. 

Китай, който преодоля до голяма степен кризата, вече стартира новата година с рекорден ръст. Икономиката е нараснала с 18,3% през първите три месеца в сравнение с първото тримесечие на предходната година. Това беше най-големият отскок от началото на статистическите измервания за тримесечното икономическо представяне преди почти 30 години. Но това отчасти се обяснява с ниската сравнима база по време на разгръщането на огнището на вируса през предходната година, когато страната на практика „спря“. Оттогава правителството в Пекин следва строгата „нулева Covid стратегия“.

Със строгите вечерни часове, масови тестове, проследяване на контакти, карантина и строги ограничения за влизане, страната до голяма степен държи пандемията под контрол. От лятото има само няколко леки огнища, така че икономиката и ежедневието се нормализираха. Международният валутен фонд (МВФ) изчислява, че китайската икономика може да нарасне с 8,1 процента тази година. Правителството на Пекин е по-предпазливо и е определило официалната си цел за растеж от "повече от шест процента".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още