IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чистата енергетика е ключово условие за въглеродна неутралност до 2050 г.

29 държави по света са заявили въглеродна неутралност до 2050 г., посочват от екологичната организация Ember

18:30 | 07.05.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Има неизречен консенсус между САЩ, ЕС и Великобритания, че беземисионната енергетика до 2030 година е ключов фактор за постигането на целите за нисковъглеродна икономика до 2050 година, пише в анализ екологичната организация Ember. Скоростното намаляване на емисиите от енергетиката може да бъде постигнато с намаляване на използването на въглища.

ember ember

Източник: Ember

Според очакванията на този фон вятърните и слънчевите централи ще станат доминиращ източник на енергия след 2030 година в ЕС и Великобритания. Вероятно и САЩ скоро ще се присъединят към тях, прогнозират още еколозите.

Енергийните компании ще разчитат все по-малко на изкопаемите горива и освен тоталното отричане на въглищата в следващото десетилетие ще има и намаляване на използването на природен газ. Великобритания ще прекрати използването на суровината след 2035 г. САЩ също дават заявка за подобна цел.

Към момента ЕС още няма конкретно решение по отношение на природния газ. Брюксел засега изчаква данни от още доклади, за да прецени дали да допусне финансиране на газови и ядрени проекти, което ще е ключово за бъдещето на сектора.

На базата на заявките досега от Ember отчитат, че до 2030 година потреблението на газ може да намалее с 10%, и с 63% до 2050 година.

Реално Великобритания почти е спряла използването на въглища в своята енергетика. Между 2012 година и 2020 година делът на този ресурс намалява от 40% до 2% в производството на електроенергия. САЩ предвиждат да се откажат от въглищата до 2035 година, а ЕС вероятно ще направи тази крачка около 2030 година.

Страните от общността нямат ясна заявка за въглищата, но приеха намаляване на емисиите въглероден диоксид с 55% до 2030 година, което минава през намаляване на използването на изкопаеми горива.

Повечето европейски държави имат вече планове за затварянето на въглищните мощности. Най-дълго те ще работят в Германия - до 2038 г.

Ember отбелязва още, че на този етап 29 държави в света са заявили въглеродна неутралност до 2050 година. Сред тях са десет държави от Г20 и над половината от членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
спе.рмоядеца с разпрания г.ъз , пак ли се уриг.ваш на ла.*** ... дееееба и кааатила недок.клатен мал.оумен дееебил ... :))) смот.ляк мръ.сен , некой с теб нещо говори ли бре ... ?! из.род крас.тав ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
а си eбu мамата тролска дърта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
хе ... немците са аматьори - 2038г ... цитирам теменужка петкова : "въглищните централи ще бъдат използвани до 2030 г., с хоризонт до 2050 г." ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още