IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доуджкойнът полетя към Луната след сделката на SpaceX и Geometric

Двете компании са използвали криптовалутата в трансакция за изстрелване на сателит

11:45 | 10.05.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em><u>Снимка: Bloomberg L.P.</u></em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Бурният възход на цената на доуджкойна продължава, след като в неделя стана ясно, че криптовалутата е била използвана за плащане на изстрелване на сателит към Луната.

Компанията на Илон Мъск SpaceX ще поеме на полет до спътника през 2022 г., пренасяйки на своя ракета мини сателит (известен като кюбсат), използван за космически проучвания, на компанията Geometric Energy Corp., за който е било платено изцяло в доуджкойни.

Мисията DOGE-1 до Луната е първият случай на товар за комерсиални цели в историята, платен изцяло с доуджкойн, се казва в съобщение на Geometric, цитирано от Bloomberg. 40-килограмовият сателит ще бъде изстрелян на борда на ракета Falcon 9.

От компанията не уточняват каква точно е сумата, платена в доуджкойни, по трансакцията със SpaceX.

Това бе само една част от бурния уикенд на инвеститорите в криптовалути.

Вълнението на пазара започна от събота, когато търговците по света организираха групово гледане на популярното предаване „Saturday Night Live“ с гост-водещ Мъск в очакване на новини за криптовалутите. След първоначално силно поевтиняване по време на шоуто доуджкойнът успя да възстанови част от загубите към края му.

Мъск завърши скеча, в който обяснява какво точно е доуджкойнът, с викове „Към Луната“, правейки аналогия с цената на криптовалутата.

В неделя обаче новината за сделката между Geometric и SpaceX донесе нови ръстове, които продължават и в понеделник.

Цената на доуджкойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Към 10:35 ч. българско време доуджкойнът се разменя с повишение в стойността от 2,1% до 0,546581 долара. Търговията за последните 24 часа бе в диапазона от близо 0,419 долара до близо 0,6 долара, показват данни на CoinDesk.

Цената на доуджкойна се увеличи с над 21 000% само през изминалата година, показват данните на CoinGecko. Това е впечатляващ ръст за криптовалута, започнала като шега, основаваща се на популярно меме.

Самият Мъск е един от най-големите поддръжници на криптоалутите и най-вече на биткойна и доуджкойна. Tesla Inc. на Мъск обяви в края на февруари, че е купила биткойни на стойност 1,5 млрд. долара, а от следващия месец компанията започна да приема плащания за своите електрически коли в криптовалутата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
ти нали държиш сребърни кюлчета на склад , кво се косиш ... ?! я виж списък на руските криптовалюти ... :)))rucoinsibcoinwavesсеbitrubleкрипто-рублаtkeycoinPutinCoin (къде без зануленият ... :))) ... )еthereum (тук е странно , но факт ... руснак е един от разработчиците)...решетников не ви ли е наредил да инвестирате копейките в некой рассийско крипто ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Ако ФЕД не ги изпреварят като пирамида де...USDEBTCLOCK.org
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Медии и ЦРУ ортаци за Пирамидата на хилядолетието: биткойн - ако някой не е разбрал..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Доуджкойнът не е пирамидата на хилядолетието.Биткойна е тази пирамида!И fake-гуру-то няма власт над нея.А 95%-ният медиен монопол на спонсорите на демонократическата партия в ортакламас ЦРУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Вероятно в съвременната икономика, трябва да се въведе нов термин за подобни истории "fakeconomy" или нещо от сорта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още