IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Кунчев: До 2-3 месеца децата под 16 години ще могат да получат ваксина

Много е вероятно да има нова вълна на заразени с коронавирус, твърди главният държавен здравен инспектор

10:27 | 11.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

До 2-3 месеца децата под 16 години може би ще имат възможност да си поставят ваксината на Pfizer/BioNTech и в България. Това каза в ефира на bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Повод за изказването му е новината, че Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) към Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ одобри ваксината на BioNTech и Pfizer за прилагане на непълнолетни на възраст от 12 до 15 години. 

Според Кунчев до седмица или две Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще промени кратката характеристика за имунизация на ваксината на Pfizer за хора на 12-15 г. „На по-късен етап най-вероятно ще се случи същото и с другите препарати. В момента вървят масово клинични проучвания по света, които изследват ваксината и при по-малките. Смятам, че до два-три месеца децата ще могат да си я поставят и у нас“, каза главният държавен здравен инспектор.

Пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, и член на Националния оперативен щаб коментира, че това е много голям успех, постигнат и с участието на специалистите от Израел. „Доказано е, че тази ваксина е безвредна за младите“, каза Кантарджиев.

Относно броя на заболелите от коронавирус в България Кунчев почерта, че е много вероятно да има нова вълна, но изрази надежда тя да не е през летния сезон. „Много се надявам и да няма изненади, дължащи се на нови варианти на вируса, те да бъдат в есенния сезон и да имаме спокойно лято“, допълни Кунчев. Малко преди това Тодор Кантарджиев пък обяви, че страната излиза от третата вълна.

Според Кунчев общопрактикуващите лекари ще разполагат с всички видове ваксини. „Досега „зелените коридори“ бяха зависими от доставките на ваксини, които пристигат в страната. В момента с тези количества имаме възможност да работим по всички канали“, обясни той.

От своя страна Тодор Кантарджиев посочи, че България е единствената европейска държава, в която хората могат да си избират и приоритетно да се ваксинират с РНК ваксина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още