IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Covid кризата сви производството на iPhone в Индия с над 50%

Част от работниците в завода на Foxconn, обслужващ Apple, са се заразили с коронавируса

19:02 | 11.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brendon Thorne/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Производството на iPhone 12 в завод на Foxconn в Индия е намаляло с повече от 50%, защото работниците, заразени с Covid-19, е трябвало да си останат вкъщи, твърдят двама източници на Ройтерс.

Заводът на Foxconn в южния щат Тамил Наду произвежда телефони с марката iPhone специално за Индия - втория по големина пазар на смартфони в света.

Тамил Наду е един от най-тежко засегнатите щати в Индия от втората вълна на коронавируса. Вчера властите наложиха пълна блокада там, спряха градския транспорт и затвориха магазините, за да се опитат да забавят нарастването на броя на заразените.

Над 100 служители на Foxconn в щата са дали положителни проби за Covid-19, а компанията е наложила забрана за влизане в завода ѝ в Ченай до края на май, твърди един от източниците.

„От вчера служителите имат право да напуснат, но не и да влязат в мястото“, посочва източникът. „Само малка част от производството е запазена“.

Над 50% от капацитета на завода е съкратен, коментират двамата източници, пожелали да останат анонимни, защото нямат право да говорят пред медиите.

Те не са уточнили какъв е капацитетът на завода и не е ясно колко работници има все още в него. В самата сграда има възможност за настаняване на служителите.

Базираната в Тайпе Foxconn, която е най-големият поддоставчик на електроника в света и основен доставчик на Apple, твърди, че малък брой служители в едно от звената ѝ в Индия са дали положителни проби за Covid-19, а компанията ги подкрепя, включително чрез медицинска помощ.

“Foxconn счита здравето и сигурността на нашите служители за наш най-голям приоритет, ето защо работим в тясно струдничество с местните власти и със здравните органи в Индия, за да отговорим на тези предизвикателски, с които ние и всички други компании се сблъскваме по време кризата с Covid-19”, обяви компанията в изявление пред Ройтерс.

Foxconn отказва да разкрие подробности за производството в завода или за случващото се със служителите. Apple не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Индия спечели от решението на Apple да прехвърли част от производството си от Китай към други пазар, докато се опитва да избегне негативните ефекти от търговската война между Вашингтон и Пекин. През март технологичният гигант обяви, че започва да сглобява iPhone 12 в Индия.

Въпреки че делът на Apple на доминирания от бюджетни телефони пазар в Индия е малък, през януари главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук заяви, че индийският ѝ бизнес е нараснал двойно през тримесечието до края на декември, в сравнение с година по-рано, подпомогнат от пускането на онлайн магазин.

Foxconn сподели, че силните продажби на смартфони са довели до по-добро от очакваното представяне за четвъртото тримесечие, като се има предвид и тенденцията за работа от вкъщи.

Компанията за пазарни проучвания Canalys заяви, че растежът на Индия е продължил и през първото тримесечие, а Apple е продала над 1 млн. бройки iPhone. Търсенето на iPhone 12 е подкрепено от местното производство и привлекателните оферти, допълва Canalys.

Кризата с Covid-19

Въпреки това прогнозата е засенчена от кризата с коронавируса, която се разраства в Индия. Там случаите на Covid-19 и броят на жертвите нарасна с рекорден темп през последните седмици. Страната регистрира 22,66 млн. заразени и над 246 хил. смъртни случая до този момент, а експерти твърдят, че реалните бройки вероятно са значително повече.

Foxconn не е единственият засегнат производител. Nokia и китайският производител на смартфони Oppo миналата година спряха производството в заводи в Индия, след като част от работниците се оказаха заразени с Covid-19.

Компанията за пазарни проучвания TrendForce вчера сви прогнозата си за ръста на глобалното производство на смартфони до 8,5%, след като по-рано очакваше 9,4%. Тя посочи, че причина за корекцията е влиянието на Индия върху основните играчи, включително Samsung и Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още