IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания се разшири повече от очакваното през март

Ръстът поставя началото на бързото възстановяване от най-дълбокия спад през последните три века

12:13 | 12.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на Обединеното кралство набра скорост през март, когато британците се готвеха за премахване на ограниченията заради коронавируса, съобщи Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е повишил по-силно от очакваното, нараствайки с 2,1% след ревизирания ръст от 0,7% през февруари, съобщи Службата за национална статистика. Икономиката се сви с 1,5% през първото тримесечие поради резкия спад през януари, когато беше наложено ново блокиране за борба с коронавируса.

великобритания великобритания

Ръстът през март поставя началото на бързото възстановяване от най-дълбокия спад през последните три века. Проучванията показват, че компаниите засилват инвестициите и домакинствата започват да харчат спестяванията, натрупани по време на пандемията. Подобрената перспектива измести фокуса на дебата между икономистите от възможността за отрицателни лихвени проценти към въпроса кога централната банка може да започне да затяга политиката.

В оптимистична оценка от миналата седмица централната банка прогнозира най-силната година за икономическия растеж след Втората световна война, като БВП се очаква да се върне на предпандемичното си ниво до края на 2021 г. Това предполага, че повечето от останалите ограничения ще бъдат премахнати до 21 юни, както планира правителството на премиера Борис Джонсън.

Повторното отваряне на икономиката става възможно чрез програмата за бърза ваксинация, която досега е осигурила поне една доза на почти 70% от възрастното население. Магазините за стоки, които не са от първа необходимост, посрещат клиенти от април, а заведенията на закрито и развлекателният сектор ще ги последват на 17 май.

Силата на възстановяването ще зависи от желанието на домакинствата да спестяват по-малко от доходите си и да харчат повече от огромното количество пари, натрупано по банковите им сметки. Английската централна банка е оптимист и прогнозира, че икономиката ще се разшири с по около 4% през второто и трето тримесечие.

АЦБ АЦБ

„Първото тримесечие трябва да бъде най-слабата точка за икономиката през 2021 г.“, каза Тей Парих, главен икономист в Institute of Directors. „Лъвският дял от бързото възстановяване на Обединеното кралство през следващите тримесечия ще се ръководи от потребителите, като задържаното търсене вероятно ще стимулира разходите за търговия на дребно, свободно време и пътувания“, коментира той.

Пандемията удари Обединеното кралство по-силно от други държави от групата на Г-7, а БВП през първото тримесечие все още е с 8,7% под нивото си в края на 2019 г., преди да настъпи кризата.

великобритания великобритания

Лекият спад в производството през първото тримесечие дава допълнителни доказателства, че предприятията и потребителите са се научили да се адаптират към ограниченията. БВП се сви почти с 20% по време на първото блокиране през пролетта.

„Въпреки трудния старт на тази година, икономическият растеж през март е обещаващ знак за бъдещето“, каза британският финансов министър Риши Сунак, цитиран от Ройтерс. „Докато предпазливо отваряме икономиката, ще продължа да предприемам всички необходими стъпки, за да подкрепим възстановяването си“, заяви още Сунак.

Друг правителствен доклад показва, че вредата от Brexit върху търговията със стоки на Великобритания с Европейския съюз частично се е възстановила през първите три месеца след официалното оттегляне от блока.

Британският износ на стоки за ЕС се е увеличил с 8,6% през март спрямо месец по-рано, докато вносът от блока се е увеличил с 4,5% - и двата задвижвани от автомобилният сектор, показва статистиката. Вносът е спаднал с 13,9% през първото тримесечие, почти двойно повече от очаквания темп, а износът е спаднал със 7,5%. Инвестициите в бизнеса са намалели с 11,9%, много повече, отколкото прогнозираха икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
alligator_29
преди 2 години
Те не са печатали пари по време на кризата, а са вземали заеми при отрицателни лихви. Т.е. ще връщат по малко отколкото са взели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Икономиката на Великобритания се разшири повече от очакваното през март Разшири се как? С мускули или с обиколка на талията?!А, да с печатане, т.е. сланина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още