IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите жилищни цени в Канада създават страх за криза на разходите за живот

Недостатъчното предлагане прави жилищната собственост още по-недостъпна за младите канадци

13:34 | 15.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Cole Burston/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cole Burston/Bloomberg

От дълго време опитите да се реши дали пазарът на недвижими имоти в Канада е достигнал връхната си точка е национално забавление. А миналата година дори жилищната агенция в страната се включи в него – тя предупреди, че корекция, свързана с COVID, е неизбежна, а цените може да намалеят с 18%, пише Financial Times.

Но пазарът имаше други идеи. На национално равнище средните продажни цени достигнаха рекорден връх през март 2021 г., като нараснаха с 31 на сто на годишна база до над 715 хил. канадски долара (575 хил. щатски долара), съобщава Канадската асоциация на недвижимите имоти.

Двуцифреният ръст на цените подлага на натиск законодателите да предприемат действия, тъй като жилищната собственост става недостъпна за много канадци. Ванкувър и Торонто сега са сред най-недостъпните градове в света.

През април правителството на премиера Джъстин Трюдо обеща да облага с данък празните жилища, притежавани от чужденци, и да предостави 2,5 млрд. канадски долара, за да помогне за осигуряването на 35 хил. нови достъпни жилища.

„Жилищата не трябва да са пасивни инвестиционни инструменти за изнасяне на пари“, заяви финансовият министър Кристия Фрийленд в изказването си при представянето на бюджета.

Но икономисти твърдят, че обвиняването на чуждестранните инвестиции е неправилно, а данъчните мерки няма да отговорят на основната причина за кризата – твърде малко жилища, в които хората искат да живеят.

„Голямата промяна за жилищния пазар ще бъде повишаване на предлагането“, коментира Франсис Доналнд, базирана в Монреал главен икономист на канадската застрахователна компания и доставчик на финансови услуги Manulife Financial.

Пазарът изключва не само младите канадци, но може също да подкопае конкурентоспособността на икономиката, предупреждава тя. Въпреки че Канада има успех в откъсването на висококвалифицирани служители от САЩ, особено в технологичния сектор, според Доналд намаляване на достъпността на жилищата може да възпре чуждестранните служители.

Ръстът на цените е стимулиран от рекордно ниските лихви по ипотечните кредити след решението на централната банка да запази лихвите близо до нула, както и от ненаситния апетит за семейни жилища.

„Хората искат повече площ. Предлагането не реагира толкова бързо, колкото търсенето“, коментира Тиф Маклем, гуверньор на Канадската централна банка, в изказване за жилищния пазар през април.

Макар че според Маклем растящите цени все пак „са вкоренени в основите“, той изрази безпокойство от спекулациите и от риска, че купувачите може да изпитат сериозни затруднения, ако цените продължат да растат.

Рон Рап, главен изпълнителен директор на Асоциацията на жилищните строители във Ванкувър, отбелязва, че ограниченото предлагане на нови жилища е доминиращ фактор за ръстовете на цените. Данните от имотната асоциация показват, че наличностите на имоти за продажба са на най-ниското ниво в историята, съотнесени с търсенето. Канада Канада

„Просто не можем да постигнем достатъчно предлагане на пазара достатъчно бързо“, казва Рап и допълва, че COVID-19 е увеличил разходите за труд и е станал причина за недостиг на строителни материали като дървесина.

Освен това канадските градове се придържат към градоустройствени политики, които насърчават гъстотата в градовете и използването на зелени пояси за ограничаване на разрастването. Но купувачите на имоти предпочитат къщите, което води до нажежени пазари на неочаквани локации. Канада Канада

Например през февруари цените на жилищата нараснаха с 35% на годишна база в окръг Оксфорд, Онтарио – предимно селски район близо до Торонто, който си спечели прозвището „млечната столица на Канада“.

“Тези отдалечени градове са наистина нажежени“, казва Питър Норман, главен икономист в консултантската компания Altus Group, базирана в Торонто.

Високите цени се запазват въпреки икономическата обстановка, която обикновено охлажда пазара – 500 хил. канадци повече нямат работа или работят по-малко часове спрямо нивата преди COVID, отбелязва Норман.

Ръстът на населението миналата година достигна най-ниското си ниво от 1945 г., тъй като имиграцията забуксува. Новопристигналите съставляваха три четвърти от годишния ръст на населението в Канада преди пандемията.
„Някои от нещата, които се случват сега, изглежда нямат връзка с фундаментите“, смята Норман.

Но макар ръстът на цените да съживява страховете от балон, историята показва, че жилищният пазар в Канада може да се окаже устойчив. Според Норман има само няколко примера на спукване на регионални балони от Втората световна война насам. За разлика от САЩ и Великобритания Канада не отчете корекцията на цените дори след световната финансова криза през 2008 г., допълва той.

Въпреки това Норман признава, че има рискове. „По-лесно е да видиш имотни балони в огледалото за обратно виждане, отколкото да ги предвидиш“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"...жилищната собственост още по-недостъпна за младите канадци..."младите канадци ги чака един дърт четириръбест ... както и всички соро-глобалистични поколения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Канадския имотен пазар НЯМАШЕ нищо общо с кризата с 2008. След 2010 цялата се наду и сега Канада е в челната позиция на имотни балони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още