IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще насочи 56 млн. евро за дистанционното обучение

Средствата идват от изменение на оперативни програми по REACT-EU, съобщават от ЕК

18:19 | 12.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската комисия (ЕК) одобри изменението на три оперативни програми по REACT-EU, за да се предоставят 75,9 млн. евро на България за справяне с последиците от пандемията. 56 млн. евро от тях ще бъдат насочени към подкрепата на дистанционното обучение, посочва в съобщение институцията 

С тези средства по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" ще бъдат купени таблети и лаптопи за поне 10% от учителите и учениците. 30% от учителите ще преминат обучение по онлайн преподаване.

Българската програма за Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ) ще получи допълнително 19,9 милиона евро през 2021 г. за осигуряване на топла храна ежедневно на 50 хил. души от уязвими групи, живеещи в бедност. Това е първото изменение на оперативна програма по ФЕПНЛ в рамките на REACT-EU, посочват още в съобщението си от ЕК.

„Коронавирусът постави на изпитание нашата социална структура и засегна най-силно най-уязвимите хора. ЕС демонстрира солидарност, като подкрепя предоставянето на помощ в тези трудни времена и насърчава социалното приобщаване", коментира комисарят отговарящ за работните места и социалните права Никола Шмит. 

"Одобрените днес решения са резултат от добри политически мерки. Те ще осигурят така необходимите инвестиционни ресурси за преминаването към екологично и цифрово възстановяване след кризата с коронавируса“, допълни от своя страна комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра. 

REACT-EU е част от NextGenerationEU и предоставя 50,5 милиарда евро допълнително финансиране през 2021 г. и 2022 г. за програми по няколко европейски фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още