IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли краят на 8-часовия работен ден в Гърция?

Правителството на Кириакос Мицотакис планира реформи на остарели трудови закони, които предизвикват разделение в обществото

20:15 | 12.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Консервативното правителство в Гърция очерта планове да реформира „остарели“ трудови закони чрез либерализиране на работното време. Ходът е критикуван от лявата опозиция и от профсъюзи, които се опасяват, че промените ще подкопаят правата на служителите, предава Ройтерс.

Министърът на труда Костис Хацидакис заяви, че мерките ще донесат дълго отлагани промени в закони, които датират отпреди десетилетия, като предлагат повече свобода за вземане на решение за работните часове и се борят с експлоатацията, неплатения извънреден труд и недекларираната работа, която стимулира създаването на голяма, необлагана с данъци сива икономика. 

„Трудовите закони са остарели. Основните закони датират от 1982 г., когато интернет, да не говорим за работата от разстояние, бяха далечна мечта“, каза Хацидакис на пресконференция.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че законопроектът цели да защити служителите. „Той засилва правата им, коригира несправедливости от миналото. Накратко, той дава правомощия на служителя“, написа гръцкият премиер в Twitter.

Най-спорната част от законопроекта въвежда гъвкавост в осемчасовия работен ден, като позволява на служителите да работят до десет часа един ден и по-малко часове в друг или да си вземат свободен ден.

Предвижда се също служителите да получат право да се откъсват от работата в извънработно време – например като отказват работа през почивните дни или да проверяват имейлите си, както е във Франция и Италия.

Освен това е планирано въвеждането на „дигитална работна карта“, която да следи отработените часове от служителите в реално време, както и увеличаване на законния извънреден труд до 150 часа годишно.

Но основният профсъюз на държавните служители в Гърция Adedy, който организира 24-часова стачка срещу законопроекта тази седмица, твърди, че правителството се стреми да увеличи осемчасовия работен ден на десет часа и да отмени петдневната работна седмица и колективните трудови договори.

Докато Хацидакис говореше на пресконференцията, десетки членове на свързания с комунистите профсъюз PAME протестираха пред министерството на труда и изрисуваха „Долу ръцете от 8-часовия ден“ с червено на стените му.
PAME призова също за демонстрация срещу законопроекта в центъра на Атина в четвъртък.

Лявата опозиционна партия СИРИЗА също разкритикува законопроекта, като заяви, че той ограничава правата на служителите, в момент когато те са изложени на риск от загуба на работното си място заради коронавирусната пандемия.

Лидерът на СИРИЗА и бивш премиер Алексис Ципрас обвини правителството, че се движи срещу световната тенденция за подобряване на правата на служителите.

„То опитва да използва пандемията като възможност да наложи най-непопулярната мярка, която гръцко правителство някога е прокарвало срещу трудовия свят – отмяна на осемчасовия работен ден“, каза Ципрас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още