IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo обмисля листване на борсата в Стокхолм до края на годината

Volvo е в особено добра позиция да осигури непрекъснат растеж и да използва пълния потенциал на електрификацията, изтъкват от Geely Holding

21:06 | 12.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският автопроизводител Volvo Cars заяви, че обмисля първично публично предлагане (IPO) месеци след прекратяване на предишните планове за сливане с китайската Geely Automobile Holdings Ltd., съобщава Bloomberg. 

Управителният съвет на Volvo е решил да направи оценка на евентуално листване на борсата Nasdaq Stockholm по-късно тази година. Bloomberg съобщи през март, че собственикът на шведския концерн Zhejiang Geely Holding Group Co. обмисля IPO, което би могло да оцени бизнеса му на около 20 млрд. долара.

„Подкрепихме трансформацията и растежа на Volvo Cars през последните 10 години, позволявайки на компанията да се превърне в истинска премиум марка с подобрена рентабилност“, заяви Ерик Ли, председател на Geely Holding. „Volvo Cars е в особено добра позиция да осигури непрекъснат растеж и да използва пълния потенциал на електрификацията и предоставянето на безопасни функции за автономно задвижване“, добавя той.

Заради недостига на чипове, който помрачи автомобилната индустрия по света, през март Volvo обяви, че  временно ще спре или коригира производството си в Китай и САЩ за определени дни. Дефицитът е засегнал производителите в световен мащаб и произтича от редица фактори, включително и от факта, че автомобилните концерни се конкурират с компаниите за потребителска електроника за доставките на чипове.

Малко преди това Volvo заяви, че възнамерява да произвежда и продава само чисто електрически автомобили. „Вече няма дългосрочно бъдеще за автомобилите с двигатели с вътрешно горене“, заяви главният технологичен директор на Volvo Хенрик Грийн, цитиран от DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още