IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Colonial Pipeline започва да възстановява дейността си

Все още обаче редица детайли около хакерската атака остават неизяснени

09:48 | 13.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	На много бензиностанции в редица щати бензин просто нямаше. <em>Снимка: EPA/SHAWN THEW</em></p>

На много бензиностанции в редица щати бензин просто нямаше. Снимка: EPA/SHAWN THEW

Най-големият петролопровод в САЩ постепенно възобновява дейността си след извършената по-рано хакерска атака, обяви опериращата компания Colonial в сряда (местно време). Тя обаче предупреди, че ще ѝ отнеме няколко дни, докато системата се нормализира.

В края на миналата седмица компанията изключи определени системи след кибератака, за да ограничи заплахата. Експлоатацията на тръбопровода напълно спря, което доведе до недостиг на бензин в някои части на страната.

А наскоро ситуацията се влоши доста – например в щата Северна Каролина, по данни на компанията за пазарни анализи Gasbuddy, в средата на седмицата бензин е нямало на две трети от бензиностанциите. Във Вирджиния са били засегнати 44% от бензиностанциите, а в Южна Каролина и Джорджия – по 43%, предава DPA.

Дефицит има и на други места в други щати в югоизточната част на САЩ. Недостигът повиши цените на бензина до най-високото им ниво от 2014 г. насам и понякога предизвика и бурни сцени на бензиностанциите.

Във вторник правителството на САЩ вече беше помолило гражданите да не трупат запаси от гориво. „Следващите няколко дни ще бъдат предизвикателни", заяви енергийният министър Дженифър Гранхолм във Вашингтон. Ситуацията скоро ще се нормализира отново, няма да има недостиг на гориво, поясни той в опит да успокои населението.

Правителството е искало да предотврати паническото натрупване на запаси от домакинствата. „Имаме бензин, просто трябва да го докараме до правилните места“, каза Гранхолм. Colonial Pipeline е много важен за снабдяването на страната, той транспортира около 45 процента от цялото гориво, консумирано на източния бряг.

Голяма част от предисторията на кибератаката остава неясна. Например, неизвестно е с колко пари хакерската група DarkSide, за която се смята, че е отговорна за атаката, е смятала да изнудва Colonial. Досега компанията също така отказва да съобщи дали изобщо са платени пари за откуп за информацията.

Заместник-съветник по националната сигурност на Белия дом заяви в понеделник, че правителството също няма информация за това. В момента може да се приеме, че става дума за „престъпно деяние“. Всички индикации обаче ще бъдат проверени, също така с оглед на евентуално участие на чужди държави, поясниха от Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още