IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младежите в Европа на лов за ваксина срещу коронавируса

В очакване на лятото, пътуванията и културните събития, младите хора искат да се ваксинират, но редът им още не е дошъл

18:33 | 13.05.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Младите хора в Брюксел имат два варианта да прекарат часовете след работа - да пият по бира в наскоро отворените след месеци на ограничения външни пространства на заведенията или да се наредят на опашка пред ваксинационните центрове с надеждата да получат останалите неизползвани дози ваксини срещу коронавируса.

В момента ваксини в Белгия се предлагат само на хората над 41-годишна възраст или страдащи от хронични заболявания, пише Politico. В края на деня в центровете остават единични дози, които могат да бъдат използвани за хора, които не попадат в приоритетните групи, но желаят да се ваксинират.

Има голям интерес сред младите хора - на възраст между 20 и 30 години, коментират властите в белгийската столица и призовават за още малко търпение - скоро всички, които желаят да се ваксинират срещу коронавируса, ще могат да го направят.

Повечето младежи желаят ваксината, защото очакванията са, че това ще отвори възможностите за пътуване без нуждата от PCR или карантина. Това трябва да стане преди началото на летните отпуски чрез въвеждането на т.нар. дигитален зелен сертификат от страна на ЕС. Редът на повечето хора, които не попадат в приоритетни групи, обаче ще дойде най-рано в средата на юни или дори през юли, което може да се окаже прекалено късно за реализацията на плановете за отпуска.

В допълнение и много културни прояви ще бъдат достъпни с ваксинационен сертификат или със скъп тест за коронавируса.

Подобно е положението за младите хора в Германия и Франция. Според властите в тези страни няма проблеми неизползваните дози за деня да бъдат поставени на хора, които не попадат в списъците. В Германия дори има случаи на хора, които лъжат за възрастта си или че се грижат за възрастни хора, за да могат да влязат в приоритетна група.

Навсякъде в Европа темповете за ваксиниране се ускоряват. Доскоро Белгия например беше на дъното по брой ваксинирани жители, но сега вече е шеста в ЕС с около 32% ваксинирано пълнолетно население с поне една доза. В Германия този процент достига 33 на сто.

Най-добре представящата се страна в това отношение в общността е Малта, където вече поне една доза имат 60% от пълнолетното население, или с други думи страната е близо до колективен имунитет.

На фона на опашките от младежи пред ваксинационните центрове и информацията за останали неизползвани ваксини резонен е въпросът дали е нужно ваксинационната кампания да продължава да следва първите стъпки и приоритетните групи, пише още Politico. Медийни публикации, че служители във ваксинационните центрове викат свои роднини и приятели, за да им поставят от останалите дози не помагат особено на системата.

Много от неизползваните ваксини са на AstraZeneca. Хората се записват в системата за ваксиниране и когато видят, че трябва да получат този препарат, се отказват и заявяват, че ще чакат Pfizer/BionTech.

А поставянето на ваксината, разработена от Оксфордския университет в сътрудничеството с AstraZeneca, не се препоръчва от белгийските власти на хора под 41-годишна възраст. "Бях готов да продам душата си за ваксина, когато сестрата ми каза, че съм прекалено млад", споделя разочарованията си 33-годишен мъж.

Очаква се скоро в Белгия да започнат ваксинациите на хората на възраст над 36 години - стъпката в системата е през пет години, но това няма да спре опашките. За много от младежите ваксината е важна за пътуване, но някои от тях искат отново спокойствие в живота си. "Не искам да се разболея или да боледувам без симптомно и да поставя други хора в риск. Поставянето на ваксина ще ме накара да се чувствам по-спокойна", коментира 22-годишна студентка пред един от центровете за ваксиниране в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"Бях готов да продам душата си за ваксина, когато сестрата ми каза, че съм прекалено млад", споделя разочарованията си 33-годишен мъж.Прости им Господи , не знаят ни какво приказват , ни какво вършат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
KMETA
преди 2 години
Приятно отстрелване. Пу да не ви е уроки. И да ви е точен мерника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още