IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелите по Южното Черноморие са с най-висока заетост у нас

Местата за настаняване по Северното Черноморие обаче генерират повече приходи от стая, защото гостите са преобладаващо чужденци

12:35 | 13.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Хотелите по Южното Черноморие са били с най-висок процент на заетост у нас през второто полугодие на 2020 г. - с 37% или 1,5 пъти над средната заетост за полугодието. Въпреки това среднодневната цена на стая (Average daily rate), както и приходите, генерирани от стая (RevPAR), са по-ниски от тези, отчетени по Северното Черноморие, сочат данни на консултантската компания MBL.

На север 60% от гостите в хотелите са били чужденци, като близо 75% от тях са отсядали във висок клас места за настаняване. На Южното Черноморие са преобладавали българските граждани, при които по-малко от половината са почивали в 4 и 5-звездни хотели. Това обяснява несъответствието между заетостта и генерираните приходи от стая в двата региона.

В София средната цена на стая е най-висока за страната, но пък заетостта е относително ниска, което съответно означава по-ниски приходи. Това се дължи основно на факта, че по време на пандемията много семинари, конференции, обучения и бизнес срещи се провеждаха дигитално или бяха отменени, което доведе до голям спад в деловите пътувания към страната и по-конкретно към столицата.

В края на 2020 г. хотелиерският бизнес у нас е отбелязал спад от 58% на приходите от нощувки и над 50% отлив на туристи на годишна база. Максимална заетост е постигната през летния сезон, макар и наполовина спрямо предходната година, а средният процент за второто полугодие на 2020 г. е малко над 25%.

Броят на леглата в хотелите е намалял с 18% по време на COVID кризата, което основно се дължи на факта, че голяма част от тях останаха затворени по време на пандемията или изцяло прекратиха дейността си поради невъзможност да покриват разходите си.

Туристическият микс също е различен, тъй като международните пътувания намаляха заради множеството отменени полети и затрудненото преминаване през граница със задължителни тестове за COVID-19 или карантина. „Това принуди много българи, които обичайно почиват в чужбина, да изберат български курорти и хотели и в същото време възпрепятства повече от 70% от чужденците, пътували по бизнес или удоволствие до България през 2019 г., да се върнат и през 2020. Вследствие на това нощувките на чуждестранни граждани са намалели шест пъти повече от тези, направени от български граждани“, пише MBL.

Броят на българските туристи през втората половина на 2020 г. се е увеличил, което оказва значително влияние при хотелите от висок клас. Въпреки че в този клас хотели нощувките през август и септември са се увеличили с 68% и 52%, това не може да компенсира отлива на туристи на годишна база спрямо 2019 г. Всички останали категории хотели отбелязват спадове в броя на нощувките и приходите си през целия период на второто полугодие.

През 2020 г. два петзвездни хотела смениха собствениците си – Holiday Inn и Sofia Hotel Balkan, а други два луксозни хотела отвориха врати в София – Grand Hotel Millenium и Hyatt Regency. С тях хотелският фонд в столицата нараства с 583 стаи или повече от 1200 легла. През 2021 се очаква френската група Accor да открие още един петзвезден хотел под името MGallery в София, след като през 2020 г. откри такъв със същия бранд и клас в Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още