IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как инвестират шефовете на ЕЦБ своите пари? Не много устойчиво

Резултатите подчертават предизвикателствата пред това да се насочи финансовата индустрия към повече действие

22:25 | 24.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Когато става въпрос за инвестирането на собствените си пари за справяне с климатичните промени или за насърчаване на по-доброто корпоративно управление, ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) е учудващо посредствено.

Членовете на Управителния и Надзорния съвет държат почти половината от своите частни инвестиции в активи, чиято оценка по скалата на устойчивост на MSCI Inc. е „средна“ или „изоставаща“, показва проверка на Bloomberg на базата на публично достъпни данъчни декларации.

Една четвърт от фондовите или капиталовите ценни книжа собственост на ръководството са с оценка „лидери“ по критериите за ESG. Повече от една четвърт са без оценка.

Резултатите подчертават предизвикателствата пред това да се насочи финансовата индустрия към повече действие за справяне с климатичните промени, половото неравенство и правата на работниците. Процесът по изтегляне на инвестиции от компании, които вредят на околната среда или имат лоши социални практики отнема време – доказателство бе и дългото оттегляне на Бил Гейтс от изкопаемите горива.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард изрази подкрепата си за идеята на Европейския съюз да премине към по-климатично ориентирана икономика.

„Промяната към нулеви нетни емисии, заедно с адекватна дигитална основа, ще изисква големи инвестиции в Европа в технологии, инфраструктура и мрежа“, посочи тя в началото на май, призовавайки и за повече регулаторни мерки в подкрепа на устойчивите финанси.

Говорител на ЕЦБ е отказал коментар за портфолиото на представителите на ръководството.

Рейтингите, които оценяват устойчивостта към екологичен социален или управленски риск предлагат възможност за ориентиране на инвеститорите, но са и относително нови и им липсват данни за сравнение.

По думите на Лагард и други членове на ЕЦБ трудното оценяване на климатичните и други рискове изисква използването на такива рейтинги, за да се види промяната в индустрията.

Собствени инвестиции

И докато ЕЦБ все още обсъжда до каква степен може оправдано да вкара климатичните цели в паричната си политика, то ръководството на банката обеща да увеличи експозицията си към зелени инвестиции в портфолиото, което използва, за да генерира средства за оперативните си разходи.

Но когато става въпрос за личните инвестиции на официалните лица, то декларациите разкриват малко ценни книжа, директно свързани с проблемите, засегнати от ESG рейтингите.

Метриката на MSCI оценява устойчивостта на компаниите и фондовете на дългосрочни, специфични за индустрията ESG рискове с оценки от „лидер“ (ААА, АА), през „средна“ (А, ВВВ, ВВ) до „изоставаща“ (В, ССС).

Така например членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел държи 11 актива, които попадат в категорията „лидер“, включително акции на Microsoft и SAP, както и 27, които са „средни“.

Шнабел притежава едно от най-обширните портфолиа от всички членове на Управителния съвет и често е говорила за нуждата от диверсифициране на инвестициите. В подкаст, публикуван на 12 май, тя също така коментира и мнението си за това как централните банки трябва да отговарят на променящите се заплахи за околната среда.

„Щом веднъж оценим колко важен е финансовият сектор за този зелен преход, трябва да признаем, че ние, като банкери от централни банки, е необходимо да помислим за ролята си в борбата срещу климатичните промени“, заяви тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още