IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's губи майсторката си на сделките

В продължение на 20 години Ейми Капелазо дърпаше конците в международния бизнес с аукциони на компанията

13:48 | 13.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Timothy Greenfield-Sanders</em></p>

Снимка: Timothy Greenfield-Sanders

Преди три години широка публика видя Ейми Капелацо в нейната стихия. В номинирания за Emmy документален филм „Цената на всичко" в ролята си на  председател на Global Fine Arts в Sotheby’s тя не пести думи: „Ако музеите имат твърде много произведения на изкуството, които никога не се показват, това са гробища". Или „Контекстът е наистина важен. Художник, показван във фоайето, никога не излиза пред публика. Това е целувката му на смъртта”. Документалният филм беше за връзката между стойността и покупната цена на съвременното изкуство.

Спокойна, в задната част на лимузина, я виждаме във филма да преговаря по мобилния си телефон. Тя е проницателна, харизматична, надарена с почти безкрайна енергия, красноречив защитник на понякога безмилостния, особено за млади художници, пазар, пише в свой коментар германският Handelsblatt.

Дори конкурентите признават, че тя е „гениална майсторка на сделка“ -  клиентите ѝ сляпо ѝ се доверяват. Но 53-годишната Капелазо освен бизнес проницателност има също толкова дълбока страст към изкуството.

Сега звездата обяви, че ще напусне Sotheby’s след важните пролетни търгове. Не е изненадващо, тъй като петгодишният ѝ договор изтече през януари. В интервю за браншовото списание The Art Newspaper тя каза: „Наеха ме да помагам при приватизацията на компанията и това беше направено“. 

Стръмният възход на Капелацо в аукционния бизнес започва през 2001 г. като съдиректор на Christie’s по следвоенното и съвременно изкуство в Ню Йорк. Заедно с Брет Горви тя катапултира отдела в безспорен пазарен лидер.

Една-единствена вечер през ноември 2013 г. събра 691 млн. долара от 63 лота, което е най-високият резултат в историята на търговете. Когато тя напусна компанията през 2014 г. със званието председател на отдел „Следвоенно и съвременно развитие“, пазарът на съвременно изкуство се превърна в глобален феномен.

Заедно със също толкова добрия консултант по изкуства и куратор Алън Шварцман - един от най-добрите му клиенти е бразилският арт парк Instituto Inhotim, творение на бившия минен предприемач Бернардо Пас - и адвокатът и инвестиционен банкер Адам Чин, Капелацо запълва една голяма празнина на пазара.

Тяхната консултантска фирма Art Agency, Partners (AAP) се грижи за нуждите на най-добрите международни колекционери с пълно обслужване - толкова успешно, че само две години по-късно новият изпълнителен директор на Sotheby’s Томас Сидни „Тад“ Смит внесе тази експертиза в компанията си.

Той плати на триото впечатляващите 85 милиона долара, за да оглави нов бизнес отдел „Изящно изкуство“, главно за изкуството от 20-ти и 21-ви век, и да подобри маржовете на печалба на листната на борсата по онова време компания.

От есента на 2019 г. новият собственик Патрик Драхи се фокусира основно върху бързо разрастващия се пазар на луксозни стоки като дизайн, бижута, чанти и вино. В началото на 2020 г. Капелацо се издигна до позицията на председател на „Global Fine Art Division“, отговорна за почти целия глобален бизнес в областта на изкуствата, включително стари майстори, латиноамериканско изкуство, фотография и азиатско изкуство.

Вътрешни хора предполагат, че една от причините за раздялата може да бъде високата ѝ заплата; но може би тя вече не се интересува от потока от управленски задачи. Още през ноември 2019 г. Капелацо посочи по типично американски пред списание The Canvas: „Аз съм предприемач“.

Нейните бивши партньори от AAP също вече са напуснали Sotheby’s. Шварцман оглавява собствената си голяма консултантска фирма отново от лятото на 2020 г., а Адам Чин напуска през декември 2018 г. Като главен оперативен директор той е движещата сила на Sotheby’s зад печелившите инструменти за гаранции и неотменяеми оферти.

А какви са бъдещите ѝ планове? Капелацо иска първо да направи двумесечна почивка и ще се посвети на нови идеи едва от септември. Вбъдеще двама служители ще изпълняват задълженията ѝ в Sotheby’s: Брук Лампли и адвокатът Мари-Клаудия Хименес. Грегоар Бийо е повишен в председател на отдела за съвременно изкуство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още