IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво смята криптосветът за решението на Мъск за биткойна?

Прогнози за ново поскъпване, съмнения и надежди, всичко това обобщава ефекта, който предизвика отказът на Tesla от плащанията с криптовалутата

15:15 | 13.05.21 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Криптоентусиастите получиха тежък удар в сряда, когато Илон Мъск, ексцентричният основател на Tesla Inc. и вторият по богатство човек в света, обяви, че неговата компания вече няма да приема плащания в биткойни за своите електромобили.

Да, това е същият човек, който само преди няколко месеца обяви, че Tesla е инвестирала 1,5 млрд. долара в биткойни, а седмици по-късно започна да приема криптовалутата за покупки на електромобили.

Той написа „Вярно“ в отговор на поредица от туитове, в които се цитира проучване, че добивът на биткойни може да навреди на възхода на възобновяемата енергия, изготвено от Ark Investment Management LLC. Криптовалутата е известна с това, че с енергоемка, а индустрията продължава да търси евтини и изобилни източници на захранване.

След като бе обявена промяната в позицията на Мъск, биткойнът поевтиня с 15% до почти 46 хил. долара. Към 15:20 ч. българско време криптовалутата се разменя за 50 199,58 долара, което е понижение от 11,5%. Спадовете се разпростират и сред другите основни дигитални пари.

Какво обаче смята индустрията за поредното изненадващо развитие от Мъск в сектора обобщава Bloomberg:

Предстоят нови рекорди?

„Това може да е разпродажбата, която да постави биткойна напът за нови абсолютни върхове“, смята Дейвид Грайдър от Fundstrat Global Advisors LLC. „Смятаме, че новината е прекалено раздута и няма да е изненада, ако Tesla сигнализира, че има планове да направи криптото „по-зелено“, се казва в бележка до клиентите. По думите на Грайдър биткойнът укрепва от месеци на фона на отслабващото му пазарно лидерство, но той все още е бичи настроен, а очакванията му са цената да достигне 100 хил. долара.

Нужно е обяснение

„Най-логичният отговор е, че той усеща натиск“ от хора, които смятат, че човек не може да е „зелен“ и да притежава криптовалути, посочва инвеститорът Майкъл Терпин, според когото подобна позиция е чисто е просто „неинформирана“.

„Първо, на практика няма изразходване на енергия при изпращането на биткойни, а добивът на нови монети за поддържане сигурността на мрежата все още иска далеч по-малко количество енергия (и 70% от нея е от възобновяеми източници), отколкото количеството енергия, изразходвано за добив на злато, или енергията за световната банкова система“, смята той.

Наблюдавайте другите криптовалути

Не е изключено Мъск да е хвърлил око на стимулирането на друга монета с по-зелен и, да кажем, по-пухкав профил. Един от най-харесваните отговори на оригиналния пост на Мъск в Twitter бе този на Били Маркъс, един от съоснователите на доуджкойна – криптовалутата, взела името си от меме с кучето шиба-ину. Този токен стана новият любимец на Мъск, както и на тълпите инвеститори на дребно.

„Ако само имаше криптовалута с комбиниран добив (merge-mined – бел. ред.), която е с много по-малък въглероден отпечатък от биткойна, и също така има куче на нея“, написа Маркус.

При така нареченият комбиниран добив може да се „копаят“ две или повече еднородни блокчейна по едно и също време.

Не се връзва

„Като цяло е малко изненадващо, като се има предвид, че Tesla купи биткойни за съхранение през януари и аргументът е същият, независимо дали използваш биткойни за съхранение на стойност или за трансакции“, заяви Виджай Айар, ръководител на Азиатско-Тихоокеанското звено на Luno. „Така че не се връзва. Обикновено в подобни случаи има скрити мотиви“, допълва той.

Не може да бъде

А за някои реакцията на Мъск граничи с невероятното.

„Кажи ми, че акаунтът ти е хакнат, без да ми казваш, че акаунтът ти е хакнат“, написа криптоанализаторът Ясин Елманджира в отговор на туита на Мъск.

Шансове за покупка

„В ретроспекция това е страхотна възможност за покупка“, посочи на свой ред дългогодишният криптоентусияст и съосновател на Gemini Trust Co. LLC Камерън Уинкълвос в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
малииии, крипто сектанска караница... скоро ще има преБиткоин ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
cherney
преди 2 години
PoW е това, което прави биткойн устойчив протокол, респективно независимо от ежемесечното му погребване през последното десетилетие, биткойн все още съществува и ще продължи да го прави и за в бъдеще. Cardano ADA е crypto application, BTC е crypto asset, а това са две различни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 2 години
е, той се влияе само от приказки :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
forexar
преди 2 години
Моята прогноза е че ако е искрен в "екологичността" си вероятно скоро ще обяви, че ще се пазарува с Cardano ADA. Знае се, че се познават с Чарълс Хоскинс - нищо чудно да го е убедил, че може да му осигури 24/7 часа подръжка и персонални решения. ADA е зелена крипто на различен принцип - не е "proof of work", a e "proof of stake" и не изисква "копане" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
криптосвета май ше треа се закрие така кат го глеам щом се влияе от оня казал, тоя видел, нали са мноо отворени, нали бъдещето било, ее тогаа ко ? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още