IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия бързат с реализацията на"Северен поток 2" преди изборите в Германия

Скоростта, с която се извършва строителството, обаче е разочароваща

16:46 | 13.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Изборите в Германия могат съществено да променят перспективите пред газопровода "Северен поток 2", пише РИА Новости. Страстите около проекта не стихват - Държавният департамент на САЩ натиска за санкции срещу Европа. Вероятно след изборите в Германия Зелените ще имат по-силни позиции в Бундестага, а те не подкрепят проекта, посочва агенцията.

Лоялната към руската тръба Ангела Меркел ще напусне поста си през септември и не е ясно кой ще я замести, пише още РИА Новости.

Газопроводът трябва да бъде завършен до 26 септември, коментира и посланикът на Русия в Германия Сергей Нечаев.
"Сега стои въпросът искаме ли да погребем 10 млрд. евро на дъното на морето", коментира той и допълва, че остават още само 100 километра до реализацията на плановете.

Руският посланик посочва още, че на 3 май неправителствената организация NABU е подала иск в съда в Хамбург с искане за прекратяване не работата по "Северен поток 2". Еколозите са на мнение, че проектът ще има негативен ефект върху биоразнообразието в Балтийско море.

В Европа мненията отдавна са разделени за газопровода, отбелязва още РИА Новости. Но Германия досега силно подкрепя проекта, допълва ТАСС.

Пред агенцията един от кандидатите за канцлер на Германия Дитмар Барч (Die Linke) коментира, че "Северен поток 2" е икономически проект, който отговаря на нуждите на Германия. Страната се отказва от употребата на въглищата и ядрената енергия и ще има нужда от повече природен газ, отбелязва още ТАСС.

Проблемите за газопровода обаче може да не бъдат нито политически, нито правни (заради подадените искове срещу проекта в Германия). Просто скоростта, с която се извършват последните етапи на строителството, е прекалено ниска. От 1 април до 10 май са положени едва 11,7 километра.

Това означава, че ще са нужни 11 месеца, за да се завърши строителството, тоест доста след крайния срок, поставен от властите до септември 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Ако четете и на други места (това при условие, че знаете руски език), ще видите, че доста от последните дни строителството бе замразено поради лоши метеорологични условия, вкл. много силни ветрове и свързаните с тях високи вълни. Проблемът с еколозите касае само немския участък и то до края на май, като руснаците заявиха, че даже няма да обжалват. Така или иначе последните 2х12 км ще се свързват юни месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още