IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за безработица в САЩ се понижиха с повече от очакваното

Пазарът на труда продължава да се подобрява, тъй като все повече американци се ваксинират, а потребителското търсене нараства

17:58 | 13.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Подадените заявления за помощи при безработица в САЩ се понижиха до нов пандемичен минимум миналата седмица, тъй като доверието в бизнеса се засилва и работодателите се стремят да заемат повече работни позиции, останали отворени заради ограниченията, съобщи Bloomberg.

Подадените за първи път молби по редовните държавни програми са намалели с 34 хил. на 473 хил. през седмицата, приключила на 8 май, показват данните на Министерството на труда. Средната оценка в проучване на икономисти от Bloomberg беше за 490 хил. молби. Данните от предходната седмица бяха ревизирани до 507 хиляди.

сащ сащ

Пазарът на труда продължава да се подобрява, тъй като все повече американци се ваксинират, а потребителското търсене нараства, което помага да се стимулира икономическата активност. Тъй като все повече фирми и щати премахват останалите ограничения заради пандемията, наемането на служители се очаква да продължи да се ускорява.

Данните за подадените заявления са нестабилни по време на пандемията. Също така няколко щати, включително Южна Каролина и Монтана, наскоро заявиха, че планират да се оттеглят от федералните програми за обезщетения за безработица на фона на дебат дали щедрата помощ не играе роля в това фирмите трудно да наемат работници.

Мичиган и Ню Йорк водят сред щатите с най-голям спад за молбите през миналата седмица.


Общият брой на подадени заявления за текущи държавни обезщетения леко се понижиха през седмицата, приключила на 1 май.

Предишни данни показаха, че ръстът на работните места в САЩ е значително по-малък от очакванията през април, което доказва, че трудното привличане на служители забавя инерцията на трудовия пазар и е предизвикателство пред възстановяването на икономиката.

Работните места са нараснали с 266 хил. спрямо предходния месец, сочат данни на министерството на труда, публикувани в петък. Това е едно от най-големите разминавания в посока надолу в историята. Анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха работните места да са нараснали с един милион през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още