IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Доверие обединен холдинг" продаде дела си в "ЗК Медико-21"

Oсновен акцент в дейността в следващите години ще бъде постепенно освобождаване от стратегически неперспективни бизнеси

11:56 | 14.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Доверие обединен холдинг” АД се е разпоредило с квалифицираното си участие в „Застрахователна компания Медико- 21“ АД, съобщи компанията чрез БФБ – София.

След продажбата на притежаваните 43 792 акции (95,20% от капитала) на застрахователното дружество „Доверие обединен холдинг” вече няма участие в капитала на „Застрахователна компания Медико – 21“.

В същото време на 12 май две от дъщерните дружества на холдинга - „Доверие -капитал“ АД и „Хидроизомат“ АД, са прехвърлили притежаваните от тях участия в капитала на „Новоселска гъмза“ АД. Прехвърлените дялове са съответно 2 993 249 акции (72,30% от капитала) и 417 296 акции (10,08% от капитала) на дружеството.

След сключването на посочените сделки „Доверие обединен холдинг” няма пряко или непряко участие в капитала на „Новоселска гъмза“ АД.

В своя годишен консолидиран отчет за 2020 г. холдингът посочва, че основен акцент в дейността на ръководството в следващите години ще бъде постепенно да се оптимизира дейността, като се освобождава от стратегически неперспективни и губещи бизнеси и приоритетно инвестиране и развитие в печелившите такива. В бизнесите, които ще се развиват дългосрочно, ще се търси оптимизиране и на оперативните разходите (основно административни) и подобряване на рентабилността.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Ако се стартира по-активна политика по освобождаване от неоперативни активи и бизнеси със сигурност ще се види значителна по размер печалба, за разлика от минималната загуба към края на 2020 г., посочват от дружеството в доклада за дейността си.

В резултат от прогнозираните приходи и разходи дружеството очаква консолидирана печалба на холдинга, която постепенно нараства от 25 млн. лeвa до ниво от 35 млн. лeвa в края на годината. Прогнозата показва, че в годините положителният нетен паричен поток (нетна печалба + амортизация) ще нарасне от ниво 51 млн. в края на 2021 г. до минимум 58 млн. към края на 2027 г.

„Доверие обединен холдинг“ обяви увеличение на капитала чрез издаване на нови акции, след като в началото на годината промени устава си и позволи увеличение на капитала с до 100 млн. лв. в следващите 5 години.

Капиталът на дружеството ще бъде увеличен от 18 736 099 лв. на до 21 500 000 лв. чрез издаване на до 2 763 901 нови обикновени акции. Номиналната стойност на акция е 1 лв., а емисионната – 4,2 лв.

От началото на годината акциите на холдинга поскъпват с над 54% при пазарна капитализация от 97,053 млн. лв. 

Свързани компании:

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още