IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бягството на туристите променя имотния пазар в Барселона

Наемите в града намаляват, местните жители се местят в по-големи жилища, а някои купувачи постигат значителни отстъпки

12:28 | 14.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: David Ramos/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Ramos/Bloomberg

Барселона бавно се пробужда. Туристите все още до голяма степен отсъстват, а три четвърти от хотелите остават затворени, много от тях може никога повече да не отворят врати. Но топлите дни и отмяната на полицейския час по време на блокадата водят до завръщането на познатото оживление по улиците, пише Financial Times.

„Хората се наслаждават, че могат да излизат на слънце, да обядват, да пазаруват без тълпите от туристи, които може да са смазващи“, казва Марк Стъклин, дългогодишен британски жител на града и основател на консултантската компания Spanish Property Insight.

Липсата на туристи също така оказва дълбоко въздействие върху имотния пазар в града. От началото на пандемията цените на имотите под наем се сринаха в Барселона, тъй като отчаяни собственици на ваканционни жилища заляха пазара с празни апартаменти, а наемателите в центъра на града се насочиха към покрайнините в търсене на повече площи и зеленина.

През април средният месечен наем на квадратен метър в Барселона е намалял с 16,5% на годишна база до 14,50 евро, сочат данни на испанския портал за имотни обяви Idealista.

Макар че това е лоша новина за собствениците, за местните наематели като 38-годишната Елена Руис, която работи като офис мениджър, спадът на наемите й е позволил да се премести в по-добро жилище. Двамата със съпруга й живеели под наем в едностаен апартамент от 40 кв. м, за който плащали 975 евро на месец. Сега те могат да се разширят в тристаен апартамент с два пъти по-голяма площ в по-добра част на града, за който плащат около 200 евро повече на месец.

„Преди наемите да намалеят, не можехме да си помислим такова нещо. Мислехме, че трябва да се установим в Коста дел Маресме, северно от Барселона, след десет години работа и живот в града, което не изглеждаше справедливо“, разказва Руис.

„Хора, които плащаха 500 евро на месец за стая в споделен апартамент преди около една година, сега могат да наемат собствен апартамент за 600 евро“, отбелязва Хуан Педро Меладо от имотната агенция Zona Pisos в Ел Борн.

Освен това през септември миналата година с цел ограничаване на повсеместния ръст на наемите – средните наеми в Барселона се повишиха с 43% между 2013 и 2019 г., властите в Каталуния въведоха нови закони за ограничаване на наемите, които им дават право да определян средния наем въз основа на размера, локацията и състоянието на имота.

„Усещането на местните жители винаги е било, че изгубихме центъра на града за сметка на туризма и чужденците“, отбелязва Алберто Роман, анализатор на данни на свободна практика. „Таванът върху наемите е от ключово значение за връщането на центъра на града. Чужденците нямат предимството просто да са в състояние да предложат повече пари“, допълва той.

Но пандемията създава възможност и за местните бездомници, много от които смятат за лесна мишена празни ваканционни жилища под наем, голяма част от които са притежавани от отсъстващи чужденци. „Това бавно се превръща в истински проблем. През първото полугодие на 2020 г. Каталуния имаше почти 4000 бездомници в апартаменти или къщи, шест пъти повече, отколкото в Мадрид по данни на министерството на вътрешните работи“, казва Паскал Бурбон, управляващ директор на Barcelona Properties.

Правителството в Каталуния е обвинявано, че възприема мек подход към бездомниците, а много собственици на имоти, които откриват, че домовете им са „окупирани“, са изправени пред тежки решения. „Правната система е толкова бавна и скъпа за собствениците на имоти, че често е по-лесно да платят на бездомниците няколко хиляди евро, за да си тръгнат“, казва Стъклин.

Макар често да са определяни като млади антикапиталисти, Стъклин твърди, че много от бездомниците нямат никакви политически пристрастия и понякога са членове на престъпни банди, които използват имотите като наркосвърталища.

Проблемът съществува в целия град, но централният квартал Ел Равал, части от който продължават да са порутени, е особено гореща точка за банди, които са заели цели сгради, казва Стъклин. „Моделът на изнудването работи добре в луксозните квартали. Те искат отсъстващи собственици с пари“, допълва той.

Появяват се професионални компании за принудително извеждане на бездомници, въпреки че законността на някои от методите им е съмнителна. Обикновено тези компании вземат такса между 3000 и 6000 евро на апартамент.

На фона на намаляващия интерес от чуждестранни инвеститори купувачи, които искат да придобият имот в Стария град и до плажа, успяват да постигнат огромни отстъпки.

Тине Матиасен, съосновател на агенцията за недвижими имоти Casamona, продала неотдавна апартамент на последен етаж с тераса в квартал Ел Борн за 85 хил. евро, след като той бил обявен за продажба на цена от 180 хил. евро.

Последните пет продажби на Матисен са на млади чуждестранни купувачи, които имат заплата от родината си, но се радват на начина на живот в Барселона. „Те са дигитални служители, работещи от разстояние, и варират от американски IT специалисти до норвежки играчи на покер. Избират Барселона, защото все още могат да получат много за парите си плюс относително ниски разходи за живот и ниски данъци“, казва тя.

Матиасен дава за пример американка, която купила неотдавна апартамент от 40 кв. м в Ел Борн за 135 хил. евро „и го отдава под наем за 800 евро на месец, за да покрие ипотечния си кредит, докато може да се установи в града“.

Наличностите в центъра на града се освобождават и от семейства, които са продали малки апартаменти, за да живеят в големи къщи с градини и градове на половин час с кола в Коста дел Маресме, където агенцията за недвижими имоти Lucas Fox съобщава за ръст с 65% на продажбите между март 2020 и 2021 г.

Купувачите на луксозни имоти също откриват някои добри възможности, отбелязва Мохамад Бут от Lucas Fox, който неотдавна направил продажба чрез видеоконферентна връзка на чуждестранен купувач, който платил с 200 хил. евро по-малко от офертната цена от 2,9 млн. евро.

Брокерът на консултантската компания Knight Frank Оливър Банкс също работи с „млади IT специалисти с много стабилни бюджети“ от 3 млн. до 5 млн. евро, които търсят големи, модерни имоти с удобства като плувни басейни.

В момент, когато градът излиза от съня по време на блокадата, чуждестранните купувачи, местни наематели и прочутите му бездомници се възползват от всички благоприятни възможности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още