IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близкият до Путин украински опозиционер Виктор Медведчук е бил арестуван

Медведчук е обвинен, че миналата година е разкрил секретни данни за разположението на украински военни части

13:52 | 14.05.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Виктор Медведчук. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Виктор Медведчук. Снимка: Bloomberg L.P.

Виктор Медведчук, високопоставен украински политик, близък до руския президент Владимир Путин, беше поставен под домашен арест в четвъртък, след като преди дни беше обвинен в измяна, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Медведчук ръководи партията "Опозиционна платформа - За Живота", най-голямата опозиционна сила в парламента. Той отрича обвиненията срещу него и твърди, че мотивите за тях са политически.

Медведчук е обвинен, че миналата година е разкрил секретни данни за разположението на украински военни части. Освен това той е предал на руските власти лицензи за добива на петрол и газ от находище в Крим.

Русия анексира черноморския полуостров през 2014 г., седмици след свалянето на тогавашния проруски украински президент под натиска на масови протести, припомня Асошиейтед прес.

Прокуратурата поиска Медведчук да бъде задържан под стража. Съдията обаче нареди той да бъде поставен под домашен арест до 9 юли, да носи електронна гривна и да предаде паспорта си. Ако бъде признат за виновен, Медведчук може да получи присъда до 15 години затвор.

След постановяването на решението на съда в Киев опозиционният политик заяви пред репортери: "Ще продължим да се борим, така че да не бъдат повдигани незаконни обвинения срещу мен".

Отвън демонстранти националисти скандираха "Медведчук е агент на Кремъл".

Обвиненията в измяна са част от сурови действия на украинските власти срещу Медведчук, започнали през февруари, когато той и близки до него хора бяха подложени на санкции, а три телевизионни канала, притежавани от негов съюзник, бяха свалени от ефир.

„Например, за първи път от много години не се увеличава, а намалява броят на олигарсите. Минус Медведчук“, коментира украинският държавен глава Володимир Зеленски, цитиран от ТАСС.

Случаят може още повече да изостри отношенията с Русия. Кремъл изразява тревога от действията срещу Медведчук, който е смятан за най-изтъкнатия политически съюзник на Москва в Киев. Опозиционният политик насърчава по-близки връзки с Русия и казва, че Путин е кръстник на дъщеря му, посочва Ройтерс.

Кремъл по-рано е заявявал, че Путин силно уважава Медведчук и цени ролята му на посредник с Киев. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза по-рано в петък, че Москва няма да се намесва в случая с Медведчук, но внимателно наблюдава ситуацията.

„Наблюдаваме как се развиват събитията в Украйна, ние по никакъв начин няма да се намесваме в тях, но искаме да сме сигурни, че не става въпрос за политически“лов на вещици“, коментира Песков, цитиран от ТАСС.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, който сега е председател на управляващата партия "Единна Русия", също определи случая като "лов на вещици", с който украинското правителство цели да отклони вниманието от собствените проблеми на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
И набиване на кол :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
дядя вова , и теб те чака нещо подобно ... за измяна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 2 години
що е украински опозиционер и за секунда не си помислихме че е швед ! :D хахахаха, тъъъпанар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Близкият до Путин украински опозиционер Виктор Медведчук е бил арестуван Въпросният е украинец и обвиненията срещу него са СМЕШНИ !!Абсурдни за Украйна не е абсурдна дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още