IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свръхрезерв в банката ще са наличности в активи над задължителните минимални резерви

От 4 юни се променя наредба на БНБ за задължителните минимални резерви, които кредитните институции поддържат в централната банка

16:03 | 14.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 4 юни Българската народна банка (БНБ) ще приема за свръхрезерв на банките превишението на наличностите, държани в резервни активи над изискуемия размер на задължителните минимални резерви. Промените в Наредба №21 засягат задължителните минимални резерви, които кредитните институции поддържат при централната банка, съобщи банковият регулатор.

За резервна база, върху която се определя размерът на задължителните минимални резерви, се приемат привлечените средства на банките в левове и чуждестранна валута. Изключение са средствата, привлечени от други банки и клоновете на чуждестранни банки със седалище в страната, както и от клонове на местна банка в чужбина.

Банките са длъжни да поддържат задължителни минимални резерви в размер на 10% от резервната база. В изключенията са изискванията, когато банките поддържат задължителни минимални резерви за привлечени средства от чужбина – тогава този размер е 5%, а за привлечените средства от държавния и местните бюджети е 0%.

Банките поддържат задължителни минимални резерви в резервните си активи за наличности по сметка за сетълмент в Системата за брутен сетълмент в реално време (РИНГС), оперирана от БНБ; наличности по други специални сметки в левове и евро при БНБ; 50% от касовите наличности, включително в АТМ устройствата на банките.

За свръхрезерви се приема превишението с повече от 5% на наличностите, държани в резервни активи над изискуемия размер на задължителните минимални резерви.

БНБ може да начислява лихва в левове върху задължителните минимални резерви и свръхрезервите. Тя може да бъде отрицателна величина, освен ако свръхрезервите са наложени в резултат на надзорна мярка.

Банките сами изчисляват размера на задължителните минимални резерви, които трябва да поддържат. Приема се, че една банка е изпълнила изискванията, ако сумата от наличностите по резервните активи през всички дни от периода на поддържане е равна или надвишава размера на задължителните минимални резерви.

По време на периода на поддържане банката може да ползва без ограничение задължителните си минимални резерви, при условие че изпълнява изискванията на наредбата. При ползване на над 50% от левовата равностойност на задължителните минимални резерви банката дължи лихва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още