IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ пуска сребърна десетолевка "Нестинарство"

От 17 май БНБ и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк ще предлагат възпоменателната монета

16:12 | 14.05.21 г.
<p>
	<em>Изображение: БНБ</em></p>

Изображение: БНБ

От 17 май Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „Нестинарство“ от серията „Български традиции и обичаи“.

На лицето на монетата са изобразени емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата; в полукръг горе е надписът „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, а долу номиналната стойност „10 ЛЕВА“ и годината на емисията „2021“.

На гърба на сребърната пара са изобразени три нестинарки, танцуващи върху жарава; в полукръг горе е надписът „БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ“, а долу „НЕСТИНАРСТВО“.

Автори на художествения проект са Елена Тодорова и Тодор Тодоров.

Цената на десетолевката е 96 (деветдесет и шест) лева.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк.

В периода от 17 до 19 май всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до два броя монети, след което възпоменателната монета „Нестинарство“ ще се продава без ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още